ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Δεν ανακοινώνει ακόμα νέα υποψηφιότητα για την καγκελαρία η Μέρκελ

Spiegel: Δεν ανακοινώνει ακόμα νέα υποψηφιότητα για την καγκελαρία η Μέρκελ
REUTERS/ DAVID W CERNY

Για την άνοιξη του 2017 ανέβαλε η Άγκελα Μέρκελ την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς της ως καγκελαρίου, καθώς θέλει πρώτα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου του βαυαρικού βραχίονα του κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές από τους κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το περιβάλλον της Μέρκελ φοβάται ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της χωρίς την υποστήριξη του Ζέεχοφερ, θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική ζημιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθετο αρχικά να ανακοινώσει δημόσια την υποψηφιότητά της την άνοιξη του 2016, κάτι το οποίο ανέβαλε λόγω της προσφυγικής κρίσης και της διαμάχης που ξέσπασε για το θέμα αυτό εντός του συντηρητικού κόμματος, δηλαδή μεταξύ CDU και του αδελφού CSU. Τώρα φαίνεται πως και αυτός ο στόχος αναβάλλεται κατά το Spiegel.

Η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005 και επομένως η μακροβιότερη ηγέτης της Ευρώπης. Η 62χρονη πολιτικός συγκυβερνά για δεύτερη φορά με τους σοσιαλδημοκράτες στον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό». Εάν είναι ξανά υποψήφια και επανεκλεγεί καγκελάριος τότε ενδέχεται να σπάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν καγκελάριος επί 16 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ