Πλημμύρισε η Σαχάρα μετά από δεκαετίες - Συγκλονιστικές εικόνες από λίμνες σε κυματιστούς αμμόλοφους
Λίμνη δημιουργήθηκε μετά από καταρρακτώδεις βροχές στην πόλη Merzouga στη Σαχάρα
AP PhotoΑντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες ήρθε η έρημος Σαχάρα, με συγκλονιστικές φωτογραφίες να δείχνουν μεγάλες λίμνες βυθισμένες σε κυματιστούς αμμόλοφους σε ένα από τα πιο άνυδρα, άγονα μέρη στον κόσμο.
Οι βροχοπτώσεις στη Σαχάρα είναι σπάνιες και τα ύψη τους δεν φτάνουν παρά λίγες ίντσες το χρόνο . Όμως δύο ημέρες βροχής τον Σεπτέμβριο, ήταν αρκετές για να καλύψουν ολόκληρες αμμώδεις εκτάσεις στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.
Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 20 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές της περιοχής.
Η Ερατσίντια, μια έρημη πόλη στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατέγραψε σχεδόν 8 εκατοστά βροχής. Αυτά τα ύψη βροχόπτωσης ισοδυναμούν με περισσότερο από όσο βρέχει για μισό χρόνο σε αυτήν την περιοχή.

Οι βροχές στη Σαχάρα δημιούργησαν λίμνη στην πόλη Merzouga
AP Photo«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Associated Press η Χουσίν Γιουάμπεμπ από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου την περασμένη εβδομάδα.
Ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα σχηματίστηκε στην περιοχή.
Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες είναι από την πόλη της ερήμου Μερζουγκά, όπου ο σπάνιος κατακλυσμός χάραξε νέες λίμνες στους αμμόλοφους.

Λίμνη που δημιουργήθηκε στη λίμνη Σαχάρα
AP PhotoΟι αντανακλάσεις των φοινίκων της πόλης λαμπυρίζουν τώρα στην έκταση μιας νέας λιμνοθάλασσας, που πλαισιώνεται από απότομους αμμόλοφους.
Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που είναι συνήθως ξηρές, όπως στο Εθνικό Πάρκο Ιρίκουι, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, χρησιμοποιώντας χρώμα για να τονίσουν καλύτερα τα νερά της πλημμύρας, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε περιοχές της βορειοδυτικής Σαχάρας.
.jpg?t=ES4AKG3sM0BvyGIsjrwRjA)
Δορυφορικές φωτογραφίες της NASA πριν και μετά τις πλημμύρες στη Σαχάρα
NASAΕνώ μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές, σε ορισμένες πόλεις και χωριά του Μαρόκου προκάλεσαν φονικές πλημμύρες στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 12 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το CNNi, περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται στη Σαχάρα στο μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα θερμαίνει τον πλανήτη και διαταράσσει τον κύκλο του νερού που δημιουργεί αυτό το τοπίο.
Πανελλήνιες 2026: Με ποια μαθήματα συνεχίζουν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
07:15
Τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού στην Ομόνοια - Στο νοσοκομείο 50χρονος
07:14
Μέση Ανατολή: Διπλωματικό παζάρι για τα πυρηνικά και τα παγωμένα κεφάλαια εν μέσω έντασης στο Ορμούζ
07:05
Καιρός: Ισχυρές βροχές σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα - Πτώση της θερμοκρασίας
07:00