WSJ: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
Τάνκερ που έχει χτυπηθεί από τους Χούθι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Indian Navy via APΗ Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Bαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ εκτόξευσαν οι Χούθι
Ο Δημήτρης Μακαλιάς σκίζει το σενάριο και μετατρέπει το GAME TIME σε stand-up show
13:32
IHSANE: Μια παράσταση των Ballet du Grand Théâtre de Genève & Eastman στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13:26
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Σουφλί για ναρκωτικά: 20 συλλήψεις, ανάμεσά τους στρατιωτικοί
13:24
Η Ουκρανία προχωρά σε αύξηση των εισαγωγών ενέργειας λόγω των ρωσικών πληγμάτων
13:15