ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός «πόλεμος» Βραζιλίας με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό

Διπλωματικός «πόλεμος» Βραζιλίας με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό
REUTERS/Ueslei Marcelino

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.

Χαιρετίζει την εκλογή Τέμερ ο Μπαν Γκι-μουν

Εντωμεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε τις «καλύτερες ευχές του» στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, ο οποίος διαδέχθηκε χθες τη Ντίλμα Ρουσέφ.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Μπαν ανέφερε πως «σημείωσε» την απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ και την ορκωμοσία του Τέμερ.

Δήλωσε «πεπεισμένος ότι υπό την ηγεσία του προέδρου Τέμερ, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την παραδοσιακή στενή εταιρική τους σχέση».

Ευχαρίστησε επίσης τη Ντίλμα Ρουσέφ για την «υποστήριξή της στο έργο του ΟΗΕ καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της».

Ο Μισέλ Τέμερ ορκίστηκε χθες νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, μερικές ώρες μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, η οποία δικάστηκε στη Γερουσία με την κατηγορία ότι παραποίησε στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα. Η εξέλιξη σήμανε τον τερματισμό των 13 χρόνων διακυβέρνησης από την κεντροαριστερά στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τέμερ αναμένεται ότι θα εκφωνήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου μια ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ