ΚΟΣΜΟΣ

Νέο άνοιγμα του Πάπα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία: Έπλεξε το εγκώμιο του Βαρθολομαίου

Νέο άνοιγμα του Πάπα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία: Έπλεξε το εγκώμιο του Βαρθολομαίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πάπα Φραγκίσκο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Osservatore Romano Press Office

Νέο άνοιγμα και μήνυμα ενότητας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος εγκωμιάζοντας παράλληλα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις πρωτοβουλίες του που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ξεκινώντας το μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας, αναφέρθηκε στον κοινό ενωμένο οίκο με τους Ορθοδόξους.

«... στο κοινό μας ενωμένο σπίτι με τους Ορθοδόξους αδελφούς και αδελφές μας και με την υποστήριξη των άλλων Εκκλησιών και Χριστιανικών Κοινοτήτων, η Καθολική Εκκλησία εστιάζει στην Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας», αναφέρει ο Ποντίφικας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο ίδιο μήνυμά του επισημαίνει ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη μας συμμερίζονται και οι άλλες εκκλησίες και οι χριστιανικές κοινότητες. «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο προκάτοχός του Δημήτριος έχουν από καιρό ταχθεί κατά της αμαρτίας της πρόκλησης βλάβης στη δημιουργία και έχουν επιστήσει την προσοχή στην ηθική και πνευματική κρίση που είναι η ρίζα των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Radio Vaticana

Βαρθολομαίος: Ναι στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, λίγες μέρες μετά τη διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σαφής πρόοδος στο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπάρχει περιθώριο για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ως παράδειγμα έφερε την επίσκεψη στην Λέσβο «με τον αδελφό πάπα Φραγκίσκο», ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες».

Διαβάστε επίσης:

Μόνο στο CNN Greece: Ταξίδεψαν από τη Γερμανία για να δουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Παπική Τιάρα και Oρθόδοξη Μίτρα: Επίσκεψη Πάπα, ευκαιρία για προσέγγιση των δύο Εκκλησιών

Η επίσκεψη του Πάπα ενεργοποίησε τη διπλωματία της Εκκλησίας

Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από την Μυτιλήνη

Βαρθολομαίος: Σημαντική πρόοδος τα επόμενα χρόνια στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Μόνο στο CNN Greece: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα «μυστήρια» της Πανορθόδοξης

Πανορθόδοξη 2016: Κραυγή αγωνίας για τρομοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ