ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Τα τουρκοσυριακά σύνορα είναι πλέον απολύτως ασφαλισμένα

Γιλντιρίμ: Τα τουρκοσυριακά σύνορα είναι πλέον απολύτως ασφαλισμένα
Θερμή χειραψία ανάμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Άγκυρα, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 REUTERS/Stringer

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yildirim) ανακοίνωσε απόψε ότι τα τουρκοσυριακά σύνορα είναι απολύτως ασφαλισμένα.

Όπως ανέφεραν πηγές της τουρκικής διπλωματίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Άγκυρας και οι Σύριοι αντάρτες εκδίωξαν και από τις τελευταίες θέσεις που κατείχαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Από το Αζάζ μέχρι τη Τζαραμπλούς, η μεθόριός μας σε μήκος 91 χιλιομέτρων έχει εκκαθαριστεί. Ολες οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εκδιωχθεί», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakir) που μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει και τις τελευταίες του θέσεις στα τουρκο-συριακά σύνορα.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχασε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο αφού απώλεσε τα τελευταία συνοριακά χωριά ανάμεσα στον ποταμό Σαζούρ και την πόλη ΑλΡάι», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Όπως διευκρίνισε:

Οι αντάρτες και ισλαμιστικές οργανώσεις με την υποστήριξη των τουρκικών τανκς και της αεροπορίας κατέλαβαν πολλά χωριά κατά μήκος της μεθορίου, αφού το Ισλαμικό Κράτος υποχώρησε, θέτοντας τέλος στην παρουσία του στα σύνορα.

Η απώλεια της συνοριακής ζώνης στερεί από το Ισλαμικό Κράτος τα περάσματα που χρησιμοποιούσε για να τροφοδοτείται σε μαχητές και προμήθειες από την Τουρκία, αν και η οργάνωση εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 24 Αυγούστου την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και οι Κούρδοι μαχητές που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από μεγάλο τμήμα της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) αποτελούν στρατηγικό εταίρο του υπό τις ΗΠΑ δυτικού συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αγκυρα από την πλευρά της θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση και θεωρεί ότι η δραστηριοποίησή της κατά μήκος των συνόρων θα οδηγήσει στη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι YPG συνδέονται στενά με το PKK που συγκρούεται με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Ιούλιο 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ