ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ και Ουάσιγκτον καταδικάζουν τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ

ΕΕ και Ουάσιγκτον καταδικάζουν τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ
REUTERS/KCNA

Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το "παράνομο" βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, η μοναδική χρησιμότητα του οποίου είναι να αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίας ακτίνας δράσης και τύπου Rodong, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση του στρατού της Νότιας Κορέας.

Η ανακοίνωση της ΕΕ που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες αναφέρει:

Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων και να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της οριστικά και αμετάκλητα, με τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί από τη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους καταδίκασαν επίσης τις πυραυλικές δοκιμές και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον θα εργαστεί προκειμένου "να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας και να καταστεί η Πιονγκγιάνγκ υπόλογη για τις πράξεις της".

Όπως είπε ο αξιωματούχος:

Οι σημερινές, απρόσεκτες εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα απειλούν την πολιτική αεροπορία και το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή. Παραμένουμε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας για την άμυνα των συμμάχων μας απέναντι σε αυτές τις απειλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ