ΚΟΣΜΟΣ

Συρία:Παιδιά αυτοκτονούν στην πολιορκημένη Μαντάγια (σκληρές εικόνες)

Συρία:Παιδιά αυτοκτονούν στην πολιορκημένη Μαντάγια (σκληρές εικόνες)
Παιδιά και νέοι ενήλικες έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση, στην πόλη Μαντάγια, η οποία παλεύει και με μια επιδημία μηνιγγίτιδας twitter@SAMS

Κραυγή απόγνωσης από γιατρούς και εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην υπό πολιορκία πόλη Μαντάγια της Συρίας, που καθημερινά βλέπουν την απόγνωση και τον θάνατο στο βλέμμα των αποστεωμένων από την πείνα παιδιών, που δεν διστάζουν να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους για να «λυτρωθούν» από αυτό που ζουν τον τελευταίο χρόνο.

Τόσο η ανθρωπιστική οργάνωση «Save the Children» όσο και η ομάδα «Syrian American Medical Society», κάνουν λόγο για απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών και νεαρών ενηλίκων στην Μαντάγια και προσπαθούν μέσω των Social Media να κάνουν την πληροφορία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ζητώντας βοήθεια.

Όπως αναφέρουν τουλάχιστον έξι παιδιά και επτά ακόμα νέοι ενήλικες κάτοικοι της υπό πολιορκία πόλης, έχουν επιχειρήσει τους τελευταίους μήνες να αυτοκτονήσουν, μην αντέχοντας άλλο να ζουν σε συνθήκες πείνας και ανέχειας.

Οι κάτι παραπάνω από δύσκολες συνθήκες επιβίωσης έχουν αυξήσει και τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές νόσους, όπως κατάθλιψη και παράνοια, τα συμπτώματα των οποίων επιδεινώνονται στις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στην Μαντάγια, το πάλαι ποτέ τουριστικό θέρετρο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό και πλέον έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην πόλη είναι τα λόγια μιας δασκάλας, η οποία λέει στην οργάνωση «Save the Children» πως τα παιδιά στο σχολείο «όχι μόνο δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, αλλά παραμένουν ανέκφραστα, δεν αντιδρούν καθόλου, ούτε καν χαμογελούν. Αρκούνται στο να ζωγραφίζουν νεκρά παιδιά και σκηνές από τον πόλεμο».

Και σαν να μην έφταναν η πείνα, η ανέχεια, τα ψυχικά νοσήματα, ήρθε και μια επιδημία μηνιγγίτιδας να αποδεκατίσει ακόμη περισσότερο τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Μαντάγια, που από τον Ιούλιο του 2015 πολιορκείται από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά και από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Η έλλειψη φαρμάκων και προμηθειών έχει οδηγήσει στην απόγνωση τους απελπισμένους κι εξασθενημένους από την πείνα κατοίκους, κάποιοι εκ των οποίων ωθούνται στην απόπειρα αυτοκτονίας.

Η Μαντάγια είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο στις αρχές του έτους, όταν είχε αναφερθεί ότι δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από την πείνα και τον υποσιτισμό, ενώ άλλοι κατέφευγαν ακόμη και στην κατανάλωση φυτών κι εντόμων για να επιβιώσουν.

Αντίστοιχες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου και από το Χαλέπι, όπου ο άμαχος πληθυσμός δοκιμάζεται από τις επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση.

Αν και επισήμως ο στρατός διαψεύδει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας εξαπέλυσαν επίθεση με αέριο χλώριο σε μια συνοικία του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες, οι εικόνες με μωρά, παιδιά και μεγαλύτερους ανθρώπους να ασφυκτιούν, δημιουργούν άλλη εντύπωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ