ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 73 ΜΚΟ διέκοψαν την συνεργασία τους με τον ΟΗΕ

Συρία: 73 ΜΚΟ διέκοψαν την συνεργασία τους με τον ΟΗΕ
REUTERS/Omar Sanadiki

Με επιστολή τους, 73 μη κυβερνητικές οργανώσεις γνωστοποίησαν τη διακοπή της συνεργασίας τους με τα Ηνωμένη Έθνη στη Συρία.

Ο λόγος, όπως εξηγείται, είναι η χειραγώγηση στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανικανότητα του ΟΗΕ να προβάλλουν αντίσταση σε αυτές τις πιέσεις.

Μάλιστα, με επιστολή τους προς το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, οι ΜΚΟ επίσης ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την οργάνωση της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στην Συρία, ανάμεσα τους και τις διαδικασίες εκκένωσης ιατρικών εγκαταστάσεων.

"Έχει γίνει σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση ασκεί σημαντική επιρροή στην δουλειά των υπηρεσιών των ΗΕ που έχουν βάση στην Δαμασκό καθώς στους εταίρους της", ανέφεραν ο συριακός Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος στην επιστολή.

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που συνυπογράφουν την επιστολή είναι η Συρο-αμερικανική Ιατρική Κοινότητα και η οργάνωση γνωστή ως “Λευκά Κράνη”, που δραστηριοποιούνται στην παροχή βοήθειας σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Στην επιστολή εκφράζεται συγκεκριμένα η διαμαρτυρία για πολιτική πίεση που ασκεί το καθεστώς για να αποτραπεί αποτελεσματικά η διάσωση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Συρίας που τελούν υπό πολιορκία, όπως στην περιοχή Γούτα, γύρω από την Δαμασκό ή στην Μαντάγια.

Σύμφωνα με τα ΗΕ, 600.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι, κυρίως από κυβερνητικές δυνάμεις, και συχνά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας.

Πρέπει να εκφράσουμε, υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ: "την ανησυχία μας για την χειραγώγηση των ανθρωπιστικών βοηθειών από τα πολιτικά συμφέροντα της συριακής κυβέρνησης, που στερεί από Σύρους που κατοικούν σε πολιορκούμενες περιοχές τις υπηρεσίες των ανθρωπιστικών προγραμμάτων".

Η διακοπή των εργασιών των ΜΚΟ θα διαρκέσει, όπως αναφέρεται στην επιστολή, μέχρις ότου τα ΗΕ εγκαθιδρύσουν έναν νέο μηχανισμό ελεύθερο από πολιτική επιρροή. "Η συριακή κυβέρνηση παρενέβη στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή η σκόπιμη χειραγώγηση από τη συριακή κυβέρνηση και η προσήνεια εκ μέρους των ΗΕ συμβαδίζουν. Ο συριακός λαός υποφέρει περισσότερο", τονίζουν οι οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ