ΚΟΣΜΟΣ

Γενεύη: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Γενεύη: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίνουν τα χέρια μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου για το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (John Kerry) και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrov) ανακοίνωσαν πριν από λίγο στη Γενεύη ότι κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός που ελπίζουν ότι θα συμβάλλει να υπάρξει ειρήνευση στη Συρία και να μειωθούν τα δεινά του συριακού λαού.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να καταβάλλει επιπρόσθετη προσπάθεια, διότι πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει πίεση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad) να προσέλθει στο τραπέζι και να συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με καλή πίστη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι πολυμερείς προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καρποφορήσουν.

Kerry hands 2016 09 09T232334Z 1342888076 S1AEUAJVPUAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KERRY

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη, αργά το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Τι είπε ο Κέρι

«Ανακοινώνουμε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει πως τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε ο Τζον Κέρι.

Ανάμεσα σε αυτά που συμφωνήθηκαν είναι ότι η Συρία δεν θα βομβαρδίζει από αέρος σε περιοχές που συμφωνήθηκαν και όπου είναι παρούσα η συριακή αντιπολίτευση.

Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή πολεμική αεροπορία σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα τερματίσουν τις επιθέσεις με βαρέλια εκρηκτικών και τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως και μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης.

Κατά τον Κέρι, εάν υπάρξει μια περίοδος μείωσης της βίας, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και θα αρχίσουν από αέρος πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Jabhat al-Nusra – Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα).

Η καταδίωξη της Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κέρι τονίζοντας ότι «πρέπει να καταδιώξουμε αυτούς τους τρομοκράτες με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο».

Ο Κέρι τόνισε πως Ουάσινγκτον και Μόσχα καλούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να δεσμευθούν σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δύση του ηλίου τη 12η Σεπτεμβρίου.

Κατά τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, πέραν της αναστολής των εχθροπραξιών συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού, ενώ όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την οδό Καστέλο στο Χαλέπι.

Ακόμη, ο Κέρι ανέφερε ότι επτά ημέρες μετά την έναρξη της αναστολής των εχθροπραξιών τη 12η Σεπτεμβρίου –και εάν τηρείται– οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συστήσουν ένα κοινό κέντρο για να πολεμήσουν μαζί το Μέτωπο Υποστήριξης και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Κέρι είπε πως οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους με κάθε δυνατό τρόπο από τις δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις

Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, συμπλήρωσε ο Κέρι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα διευκολύνουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

«Παρά την πολυπλοκότητα του συριακού πολέμου, υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη επιλογή: πόλεμος ή ειρήνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το νέο σχέδιο πάντως σηματοδοτεί μια ευκαιρία και τίποτε περισσότερο από αυτό έως ότου εφαρμοστεί, πρόσθεσε ο Τζον Κέρι.

Geneva watch 2016 09 09T232330Z 1409041005 S1AEUAJVPQAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KERRY

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τσεκάρει την ώρα κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη, αργά το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Τι είπε ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια δυσπιστία και κάποιοι θα προτιμούσαν η συμφωνία να μείνει ανεφάρμοστη και θα την υπονομεύσουν.

Η Ρωσία έχει προετοιμάσει ένα πακέτο εγγράφων το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την επέκταση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάπαυση του πυρός, συνέχισε

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, ένα κοινό κέντρο πληροφοριών θα επιτρέψει να διαχωρίζονται οι τρομοκράτες από την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και να διεξάγονται κοινά πλήγματα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ εναντίον των τρομοκρατών.

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία ενημέρωσε τη συριακή κυβέρνηση για την συμφωνία και τους όρους της και η Δαμασκός είναι έτοιμη να την εφαρμόσει.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι όροι της συμφωνίας δεν θα δημοσιοποιηθούν ακόμη, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν για να υπονομευθεί η εφαρμογή της πρωτοβουλίας. Από την στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, συνέχισε, οι δύο χώρες είναι πεπεισμένες ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές ώστε να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Μια πολύ μακρά ημέρα με καλό αποτέλεσμα»

Geneva break 2016 09 09T161028Z 1129651522 S1AEUAIJEIAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KERRY

Ο Τζον Κέρι στην πισίνα του ξενοδοχείου President Wilson με τον σύμβουλό του Τζέισον Μίνενγκερ (Jason Meininger) κατά τη διάρκεια διαλείμματος από τις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στη Γενεύη, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι παρακώλυε τη συμφωνία και ότι ίσως θα χρειαζόταν να ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη οι διαψεύσεις του Στειτ Ντιπάρτμεντ για επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άντρες (μέχρι την τελευταία στιγμή ο Τζον Κέρι εμφανιζόταν να μην προσέρχεται στη Γενεύη), παρά την αρχική ανακοίνωση της Μόσχας πως οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Σκεφτόμαστε να το λήξουμε και ίσως να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα», είπε κάποια στιγμή σήμερα ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τις τελικές ανακοινώσεις.

Ερωτώμενος αν η Ρωσία έχει εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε με νόημα: «Εμείς ναι, δεν ξέρω για τους φίλους μας, αλλά πιστεύω πως είναι σημαντικό για αυτούς να το τσεκάρουν με την Ουάσιγκτον»

Καλούμενος να σχολιάσει, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Κέρι συνέχιζε να «συζητά τις προτάσεις με τους ανθρώπους στην Ουάσιγκτον».

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε νωρίτεραα ότι οι δύο πλευρές είχαν κάνει πρόοδο για κατάπαυση πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια, αλλά υπήρχαν τεχνικές λεπτομέρειες που θα έπρεπε να δουλευτούν. «Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε αν θα υπάρξει τελική συμφωνία».

Όπως ανέφερε μεταμεσονύχτιο τηλεγράφημα του Reuters οι προτάσεις του Κέρι για στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα επί συριακού εδάφους έβρισκαν ισχυρή αντίσταση από αξιωματούχους του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επέμεναν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη Μόσχα.

Ρώσος αξιωματούχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία «έχει κολλήσει στην Ουάσιγκτον».

«Περιμένουμε την απάντηση που έχει κολλήσει στην Ουάσιγκτον για περισσότερες από πέντε ώρες», ανέφερε διευκρινίζοντας κι αυτός από την πλευρά του ότι «θετική απάντηση από τον Λευκό Οίκο δεν θα σήμαινε αυτόματα πως υπάρχει συμφωνία».

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η κίνηση του Σεργκέι Λαβρόφ και της ρωσικής αντιπροσωπείας να μοιράσουν βότκα και πίτσες στους εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια δύο διαλειμμάτων.

Geneva pizzas 2016 09 09T222409Z 992128511 S1AEUAJQIRAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA PIZZA

Ο Αλεξάντρ Ζόριν (Alexander Zorin) από τη ρωσική αντιπροσωπεία φέρνει πίστες για τους δημοσιογράφους περιμένουν ως αργά για τη συνέντευξη Τύπου των Κέρι–Λαβρόφ στη Γενεύη, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Geneva vodka 2016 09 09T222409Z 1813560916 S1AEUAJQIRAC RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA PIZZA

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μοιράζει βότκες στους δημοσιογράφους που περίμεναν τα νεότερα των κρίσιμων συνομιλιών στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Geneva Wilson 2016 09 09T171709Z 961655530 D1BEUAIPCFAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KERRY

Ακροβολιστής της ελβετικής αστυνομίας στην ταράτσα του ξενοδοχείου President Wilson στη Γενεύη, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσία συζήτησαν για τη Συρία, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Denis Balibouse

«Ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα (Staffan de Mistura), παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.

Ο Ντε Μιστούρα συμπλήρωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν (Ban Ki-moon) πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ