ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επέτρεψαν στον Οτσαλάν επισκέψεις μετά από 2 χρόνια

Τουρκία: Επέτρεψαν στον Οτσαλάν επισκέψεις μετά από 2 χρόνια
REUTERS/Sertac Kayar

Oι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν στην οικογένεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ηγέτη των Κούρδων που παραμένει φυλακισμένος από το 1999 στο νησί Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, να τον επισκεφθεί, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

«Λόγω της Γιορτής της Θυσίας θα επιτραπεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης να δεχθεί επίσκεψη από την οικογένειά του» αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή, που διευκρινίζει ότι η άδεια αφορά τον αδελφό του Μεχμέτ.

Όπως μεταδίδουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ, η οικογένεια του ηγέτη του PKK δεν έχει λάβει άδεια να τον επισκεφθεί από την 6η Οκτωβρίου του 2014.

Έγκλειστος εδώ και 17 χρόνια στην φυλακή-νησί, ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχει καν συναντηθεί με τους δικηγόρους του από τότε που η εκεχειρία μεταξύ του PKK και των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας τερματίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που τον επισκέφθηκαν επισήμως ήταν μέλη μια αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων, τον Απρίλιο του 2016.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών λαμβάνεται έξι ημέρες αφότου περίπου 50 ακτιβιστές υπέρ των Κούρδων, μεταξύ αυτών και βουλευτές, ξεκίνησαν απεργία πείνας στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του Κούρδου ηγέτη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας πείνας, ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης Βαν, ανακοίνωσε ότι:

Όσο κάποιο μέλος της οικογένειας, δικηγόρος, πολιτικός και μέλος της επιτροπής υποστήριξης δεν μπορεί να επισκεφθεί τον Οτσαλάν στο Ιμραλί και δεν λαμβάνουμε καμία διαβεβαίωση για την κατάσταση της υγείας του, η απεργία θα συνεχίζεται.

Οι υποστηρικτές του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του. Αυτές ακριβώς οι ανησυχίες είχαν ενταθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου όταν είχαν κυκλοφορήσει φήμες που αναφέρονταν στην πρόθεση των πραξικοπηματιών να σκοτώσουν τον ηγέτη του PKK.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ