ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η Συρία

Κέρι: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κοιτά το ρολόι του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των μαραθώνιων συνομιλιών στο ξενοδοχείο President της Γενεύης για το μέλλον της Συρίας, αργά το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Kevin Lamarque

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από σήμερα το απόγευμα «ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί» η χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry).

«Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για τον πόλεμο είναι εν τέλει μια πολιτική λύση», τόνισε ο Κέρι, σημειώνοντας πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν μείωση των βίαιων συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

«Οι αρχικές αναφορές είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια μείωση της βίας, ενώ υπάρχουν και λίγες αναφορές συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, αν και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα συμπεράσματα», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαιες συγκρούσεις εδώ και εκεί, αλλά αυτή είναι σχεδόν πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως χρειάζεται επειγόντως να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε πολλές περιοχές του Χαλεπιού.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω πόσο επείγουσα είναι αυτή η βοήθεια, σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται κυριολεκτικά για θέμα ζωής και θανάτου για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων», τόνισε.

Επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων παρατηρείται ηρεμία, έπειτα από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας σήμερα στις 19:00.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως μόλις σημειωθεί μια συνεχής περίοδος ηρεμίας και αυξημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια των επτά ημερών της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν να συντονίζουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις.

«Μόλις ξεκινήσουν οι επιδρομές ΗΠΑ-Ρωσία, τότε θα αποτραπεί από το συριακό καθεστώς να πραγματοποιεί πολεμικές πτήσεις πάνω από περιοχές στις οποίες η νόμιμη αντιπολίτευση είναι παρούσα», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ηρεμία στο Χαλέπι

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει πως επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της παύσης των εχθροπραξιών.

«Επικρατεί ηρεμία» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Ραμί Άμπντουλ Ραχμάν προς το πρακτορείο Reuters, με την οποία ο Σύρος διευθυντής του Παρατηρητηρίου προέβη σε μια πρώτη εκτίμηση της τήρησης της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Πρόσθεσε, όμως, πως έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί και από τις δυνάμεις των ανταρτών και από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο της Συρίας αλλά και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης –ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Άχραρ Αλ Σαμ (Ahrar al-Sham) στην επαρχία της Λαττάκειας–, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Όπως τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Μόσχα βασίζεται στην επιρροή της Ουάσιγκτον προς στην λεγόμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» της Συρίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών.

Επιπρόσθετα, η ρωσική διπλωματία ανέφερε πως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα ξεκινήσει άμεσα, διαμέσω της βόρειας οδού Καστέλο. Το νότιο τμήμα της οδού που περνά από την συνοικία Ραμούσα (al-Ramouseh) στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης θα ανοίξει «σταδιακά».

Με την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την διακοπή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην χώρα έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως «διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά και να χρησιμοποιεί όλα τα στρατιωτικά μέσα απέναντι σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις ενόπλων οργανώσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ