ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κατηγορίες σε βάρος τριών γυναικών που ετοίμαζαν επίθεση στο Παρίσι

Γαλλία: Κατηγορίες σε βάρος τριών γυναικών που ετοίμαζαν επίθεση στο Παρίσι
REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Κατηγορίες σε βάρος τριών γυναικών για πρόθεση να πραγματοποιήσουν επίθεση τελώντας υπό την επιρροή ενός Γάλλου τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους απήγγειλε η γαλλική δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τις Ινές Μαντανί, 19 ετών, τη Σάρα Ερβουέ, 23 και την Αμέλ Σακάου, 39, οι οποίες είχαν συλληφθεί το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο νοτιοανατολικό Παρίσι, μετά τον εντοπισμό στο κέντρο της πρωτεύουσας ενός αυτοκινήτου που ήταν γεμάτο με φιάλες υγραερίου.

Οι τρεις γυναίκες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης και φυλακίστηκαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τζιχαντιστής ο οποίος τις καθοδηγούσε μέσω διαδικτύου για την πραγματοποίηση επιθέσεων, βρίσκεται στην ιρακινο-συριακή περιοχή που ελέγχουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Ενώπιον του δικαστηρίου προσήχθη τη Δευτέρα και ένας 15χρονος ο οποίος θεωρείται ύποπτος για πρόθεση επίθεσης με αιχμηρό όπλο και σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Κοινό σημείο των δύο υποθέσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι επαφές που διατηρούσαν στο Διαδίκτυο οι τρεις γυναίκες και ο ανήλικος με τον 29χρονο Γάλλο Ρασίντ Κασίμ, ο οποίος καθοδηγεί τα πρόσωπα που μυεί μέσω ενός κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του Telegram.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Ρασίντ Κασίμ εμπνεύστηκε τις πρόσφατες δολοφονίες ενός ζευγαριού που και οι δύο ήταν αστυνομικοί στην περιοχή του Παρισιού τον Ιούνιο και ενός ιερέα σε εκκλησία στη Νορμανδία στα τέλη Ιουλίου.

Για την επίθεση της Νορμανδίας, ο Κασίμ είναι αυτός που έφερε σε επαφή τους δύο εκτελεστές και έδωσε τις οδηγίες", δηλώνουν πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ