ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλοφόρησαν τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα στη Βρετανία

Κυκλοφόρησαν τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα στη Βρετανία
REUTERS/Stefan Wermuth

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) κυκλοφόρησε στην αγορά τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα 5 λιρών, που εικονίζουν τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα νέα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν σε Αγγλία και Ουαλία θα φτάσουν σε όλες τις τράπεζες και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης εντός των επόμενων εβδομάδων.

Είναι φτιαγμένα από πολυμερές, μια εύκαμπτη, λεπτή πλαστική ύλη που είναι καθαρότερη, λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

640x640 1

REUTERS/Stefan Wermuth

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της τράπεζας:

Η χρήση των πολυμερών σημαίνει ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν να αντέξουν περισσότερο όταν τσακίζονται μέσα σε πορτοφόλια ή όταν διπλώνονται μέσα στις τσέπες, ενώ επιβιώνουν ακόμη και αν πλυθούν στο πλυντήριο.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής των πλαστικών χαρτονομισμάτων θα είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των σημερινών.

640x640 3

REUTERS/Stefan Wermuth

Στη Σκωτία κυκλοφορούν, σε περιορισμένο αριθμό, πλαστικά χαρτονομίσματα των 5 λιρών από τον Μάρτιο του 2015. Πλαστικά χαρτονομίσματα έχουν επίσης εισαχθεί στον Καναδά, στο Μεξικό, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.

640x640 4

REUTERS/Stefan Wermuth

Ένα νέο πλαστικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που θα εικονίζει την Τζέιν Όστεν, τη συγγραφέα του "Περηφάνια και Προκατάληψη" θα κυκλοφορήσει το 2017, ενώ εκείνο των 20 λιρών, με το πορτρέτο του ζωγράφου Τζ. Μ. Τέρνερ, θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2020.

Δείτε ακόμα:

Πώς θα μπορούσαν να είναι τα χαρτονομίσματα του μέλλοντος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ