ΚΟΣΜΟΣ

Με αποκλεισμό από την Mercosur απειλείται η Βενεζουέλα

Με αποκλεισμό από την Mercosur απειλείται η Βενεζουέλα
WIKIPEDIA

Με αναστολή της ιδιότητας του μέλους από τη Mercosur απειλούν τη Βενεζουέλα οι ιδρύτριες χώρες της (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) οι οποίες αποφάσισαν να μην της παραχωρήσουν την προεδρία του Οργανισμού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών σε κοινή δήλωση που υπογράφουν τονίζουν ότι η εξάμηνη προεδρία της νοτιοαμερικανικής κοινής αγοράς "δεν θα διαβιβαστεί στη Βενεζουέλα" αλλά θα διασφαλιστεί "σε συντονισμό" από το Μπουένος 'Αιρες, τη Μπραζίλια, το Μοντεβιδέο, και την Ασουνσιόν.

Η Βενεζουέλα επρόκειτο να αναλάβει την προεδρία της τον Ιούλιο, διαδεχόμενη την Ουρουγουάη, σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά που τηρείται για την εκ περιτροπής προεδρία του οργανισμού. Ωστόσο, η χώρα, η οποία περνά βαθιά πολιτική κρίση, απειλείται με αποκλεισμό από τον οργανισμό αν δεν συμμορφωθεί με τις "νομικές ρυθμίσεις" του οργανισμού πριν από την 1η Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις χώρες θα μπορούν να "υιοθετήσουν τις απαραίτητες αποφάσεις στο οικονομικό-εμπορικό τομέα και σε άλλα σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Mercosur", καθώς και στις "εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες ή σύνολα χωρών", προσθέτει η δήλωση.

Η Mercosur ιδρύθηκε το 1991. Το Καράκας, που έγινε δεκτό το 2012 στους κόλπους της Mercosur, δεν έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα παρά έναν περιορισμένο αριθμό νομικών κανόνων του οργανισμού σε σχέση με εμπορικά και πολιτικά θέματα και σε θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ