ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Υπέρ της άδειας μητρότητας μετ' αποδοχών τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Υπέρ της άδειας μητρότητας μετ' αποδοχών τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στο Άστον της Πενσιλβάνια, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Ιβάνκα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Mike Segar/File Photo

Άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών και διάρκειας 6 εβδομάδων, εκπτώσεις φόρου για την φύλαξη παιδιών: σε μια επιχείρηση γοητείας των γυναικών ψηφοφόρων ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) παρουσίασε το σχέδιό του για τις αμερικανικές οικογένειες.

Αυτό το σχέδιο είναι «υπέρ των οικογενειών, υπέρ των παιδιών, υπέρ των εργαζομένων», υπογράμμισε χθες το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Άστον (Aston) της Πενσιλβάνια (Pennsylvania), όπου είχε στο πλευρό του την κόρη του Ιβάνκα, μητέρα τριών μικρών παιδιών.

Η 34χρονη Ιβάνκα, η οποία εργάζεται για το Trump Organization, έχει ασχοληθεί πολύ με το εν λόγω σχέδιο, διευκρίνισε ο πατέρας της.

Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατήγγειλε ευθύς αμέσως το σχέδιο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ως «ξεπερασμένο κι ατελές», που δεν βοηθά τους φτωχότερους.

Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τους φόρους οι δαπάνες φύλαξης των παιδιών έως την ηλικία των 13 ετών.

Επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «φορολογικά κίνητρα» για τους εργοδότες που θα εγκαταστήσουν στις επιχειρήσεις τους χώρους φύλαξης παιδιών.

Και, κυρίως, προτείνει άδεια μητρότητας διάρκειας 6 εβδομάδων «για τις μητέρες ενός νεογέννητου των οποίων ο εργοδότης δεν προσφέρει αυτήν την παροχή». Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος οι γυναίκες θα λαμβάνουν ποσό ισοδύναμο με επίδομα ανεργίας. Το ποσό αυτό θα ποικίλλει ανάλογα με την Πολιτεία και θα είναι κατώτερο ενός μισθού.

Το ζήτημα είναι μείζον στις ΗΠΑ, τη μοναδική αναπτυγμένη χώρα όπου δεν προβλέπεται άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει στους γονείς να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών και διάρκειας 12 εβδομάδων «για οικογενειακούς λόγους».

Επιπλέον, η φύλαξη των παιδιών στοιχίζει πολύ ακριβά. Ορισμένες επιχειρήσεις προσφέρουν άδειες μητρότητας μετ’ αποδοχών, διαφορετικής κάθε φορά διάρκειας.

Περιγράφοντας το πρόγραμμά του για τις οικογένειες, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) δεν έχει «σχέδιο αρωγής για τα παιδιά».

Η Ιβάνκα Τραμπ (Ivanka Trump) επανέλαβε την ίδια θέση σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, υποστηρίζοντας ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος δεν είχε κάνει τίποτα κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας για να βοηθήσει τις οικογένειες.

Έχοντας αναγνωριστεί για την προσήλωσή της σε αυτά τα ζητήματα, η Χίλαρι Κλίντον έχει ταχθεί υπέρ της άδειας μητρότητας μετ’ αποδοχών διάρκειας 12 εβδομάδων –για την μητέρα ή τον πατέρα– και με την εγγύηση των δύο τρίτων του μισθού τους.

Πριν από έναν χρόνο είχε παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις οικογένειες, προτείνοντας το κόστος των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών να μην υπερβαίνει το 10% των εισοδημάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ