ΚΟΣΜΟΣ

Έγγραφο του Νίκου Αναστασιάδη στον Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό

Έγγραφο του Νίκου Αναστασιάδη στον Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Αναλυτικό έγγραφο με τις ασύμβατες μέχρι σήμερα θέσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στα διάφορα κεφάλαια του Κυπριακού θα επιδώσει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) στην κοινή συνάντηση τους με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci), που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μόνο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φθάσουν στο «παρά πέντε της λύσης» θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό.

Επίσης, τόνισε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία και υποστήριξε πως «πρώτη φορά επιτυγχάνεται η διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, ενώ και στο θέμα του πρωτογενούς δικαίου, υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημείωσε ότι έχουν ξεκαθαρίσει επίσης τα ζητήματα της ιθαγένειας, της κυριαρχίας και της διεθνούς προσωπικότητας.

Συγκλίσεις δεν έχουν επιτευχθεί στον τομέα του εδαφικού επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πως πρέπει να γίνουν ελάχιστες εδαφικές αναπροσαρμογές.

Απόψε, ο Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε για την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κύριο αντικείμενο συζήτησης το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άτυπη σύνοδος αποτελεί την απαρχή μιας διαδικασίας ενδοσκόπησης για το μέλλον της Ένωσης, καθώς αναμένεται να έχει συνέχεια στη Μάλτα και τη Ρώμη την άνοιξη του 2017, όταν θα γίνουν οι εορτασμοί για την 60η επέτειο από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Κατά τη σύνοδο –οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν αύριο το πρωί– θα συζητηθεί το μέλλον της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο της χώρας από την Ένωση. Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, την οικονομία και το μεταναστευτικό.

Από την Μπρατισλάβα ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για την γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ