ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Σουλτς: Χώρες της ΕΕ άφησαν τη Γερμανία μόνη της στο προσφυγικό

Μ. Σουλτς: Χώρες της ΕΕ άφησαν τη Γερμανία μόνη της στο προσφυγικό

Παράπονα για το ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένες χώρες της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς, μάλιστα, υποστήριξε ότι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης άφησαν μόνη της τη Γερμανία η οποία σήκωσε όλο το βάρος στην υποδοχή των προσφύγων.

Σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ) ο Μάρτιν Σουλτς απέκρουσε δε την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί "ηθικό ιμπεριαλισμό": «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται». Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας: O,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο "ήταν σωστό".

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απείλησε εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει "τεράστιο βάρος", υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα.

Ο κ. Σουλτς συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. ‘Όταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο. Τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μάρτιν Σουλτς τη χαρακτήρισε επικίνδυνη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ