ΚΟΣΜΟΣ

Πρέσβειρα του ΟΗΕ μια 23χρονη Γιαζίντι, πρώην σκλάβα του σεξ του ISIS

Πρέσβειρα του ΟΗΕ μια 23χρονη Γιαζίντι, πρώην σκλάβα του σεξ του ISIS
twitter@UKUN_New York

Πρέσβειρα του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων είναι από την Παρασκευή μια ιρακινή, που αναγκάστηκε να γίνει σκλάβα του σεξ για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια 23χρονη γιαζίντι, μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Η ιστορία της είναι συγκλονιστική, καθώς σε τρυφερή ηλικία η Νάντια απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ISIS.

Εκεί, υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και πουλήθηκε πολλές φορές ως σκλάβα του σεξ.

«Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ISIS, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», εξήγησε. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό».

Η 23χρονη Νάντια, που κατάφερε να γλιτώσει από τα δίχτυα του Ισλαμικού Κράτους, πλέον ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.

Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.

«Χιλιάδες γυναίκες γιαζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ISIS, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο», δήλωσε η Αμάλ Κλούνεϊ και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται», προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι "συγκινήθηκε μέχρι δακρύων" από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη "δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της".

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα εκστρατεία για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το ΙΚ, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Αμάλ Κλούνεϊ και η Νάντια Μουράντ στην έδρα του ΟΗΕ.

Η κοινότητα γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ΙΚ, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ