Έρευνα αποκαλύπτει: Πιο συμπονετική από τους ψυχολόγους βρίσκουν οι άνθρωποι την τεχνητή νοημοσύνη

Ως πιο συμπονετικές και κατανοητές βαθμολογήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε η τεχνητή νοημοσύνη πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, σε σχέση με εκείνες που έδωσαν επαγγελματίες του κλάδου
FreepikΟι άνθρωποι θεωρούν ότι οι απαντήσεις που τους δίνει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι πιο συμπονετικές και κατανοητές από εκείνες των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Psychology, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά τεσσάρων πειραμάτων για να διαπιστώσουν πώς 550 συμμετέχοντες που περιέγραψαν προσωπικές εμπειρίες κρίσης, αξιολόγησαν τις απαντήσεις που παράγει η τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με εκείνες που δίνουν οι επαγγελματίες ως προς την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.
Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θεωρήθηκαν πιο συμπονετικές από εκείνες που έδωσαν οι άνθρωποι, ακόμη και όταν ο συντάκτης των απαντήσεων αποκαλύφθηκε στους συμμετέχοντες, αναφέρει το LiveScience.
Κατά μέσο όρο, οι απαντήσεις της AI αξιολογήθηκαν κατά 16% πιο συμπονετικές από τις ανθρώπινες απαντήσεις και προτιμήθηκαν στο 68% των περιπτώσεων.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dariya Ovsyannikova, υπεύθυνη εργαστηρίου στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, απέδωσε την επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης στην ικανότητά της να αναγνωρίζει ψιλές λεπτομέρειες και να παραμένει αντικειμενική καθώς περιγράφονται οι εμπειρίες κρίσης. Αυτό έκανε την AI ικανότερη να παράγει επικοινωνία που έδινε στον χρήστη την ψευδαίσθηση της ενσυναίσθησης. Επιπλέον, οι άνθρωποι επαγγελματίες μπορεί να είχαν χειρότερες επιδόσεις επειδή είναι επιρρεπείς στην κόπωση και την εξουθένωση, πρόσθεσε.
Ευκολότερη πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φροντίδα ψυχικής υγείας βρίσκεται σε κρίση και η παραπάνω μελέτη εγείρει την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να καλύψει τα κενά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ατόμων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 85%.
H ευκολία πρόσβασης στην τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τους επαγγελματίες του χώρου, θα μπορούσε να την καταστήσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την παροχή ψυχικής υγείας. Πέρα από τις υψηλές αμοιβές και τον περιορισμένο χρόνο των ψυχολόγων, ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν την αλληλεπίδραση με μια μηχανή λιγότερο τρομακτική, ιδίως όταν αυτή αφορά πιο ευαίσθητα θέματα. Φοβούνται λιγότερο μην τους κρίνουν ή τους κουτσομπολέψουν, αναφέρει η μελέτη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρειάστηκαν σχεδόν 60 χρόνια για να ξεπεράσει η Μπρουκ Σιλντς τα «ψυχολογικά» για την εμφάνιση της

Αρναούτογλου: Πώς οι καιρικές προβλέψεις επηρεάζουν την ψυχολογία μας - Ο σοβαρός κίνδυνος

Οι επιστήμονες προτείνουν: Οκτώ τρόποι να είμαστε πιο χαρούμενοι το 2025

Νέα έρευνα για την κατάθλιψη διαπιστώνει μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άγαμους

Ένα διάλειμμα 5 δευτερολέπτων μπορεί να προλάβει τσακωμό ανάμεσα σε ζευγάρια

Γάζα: Τουλάχιστον 40 νεκροί σήμερα από ισραηλινά πλήγματα
21:01
Ουκρανία: «Χρειαζόμαστε μια σωστή κατάπαυση πυρός και όχι εκεχειρία για μια παρέλαση»
20:53
Διαγραφή αιώνιων φοιτητών: Οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Tι προβλέπει ο νόμος Κεραμέως
20:45
Μυτιληναίος: Γάλλιο, άμυνα και κυκλική μεταλλουργία θα φέρουν την METLEN των 2 δισ. ευρώ
20:41