ΚΟΣΜΟΣ

Πληροφορίες για 5 συλλήψεις μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη

Πληροφορίες για 5 συλλήψεις μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη
REUTERS/Rashid Umar Abbasi

Σε πέντε συλλήψεις προχώρησαν το βράδυ της Κυριακής, οι αμερικανικές αρχές για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Τσέλσι, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αστυνομίας, αρνήθηκε να σχολιάσει την συγκεκριμένη πληροφορία και παρέπεμψε στο FBI, το οποίο με την σειρά του δεν επιβεβαίωσε ότι έγιναν οι συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν μέσα σ' ένα όχημα που κινούνταν σε αυτοκινητόδρομο νότια της Νέας Υόρκης.
Οι ερευνητές αναζητούν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την έκρηξη ενός μηχανισμού νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στη συνοικία του Τσέλσι στη Νέα Υόρκη, η οποία προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 29 προσώπων.

Το βράδυ της Κυριακής, ένα ύποπτο δέμα εντοπίσθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, πολιτεία γειτονική της Νέας Υόρκης, ανέφερε εξάλλου στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο δήμαρχος της πόλης Τζ. Κρίστιαν Μπόλγουεϊτζ.

Δύο περαστικοί που είδαν ηλεκτρικά καλώδια και έναν μεταλλικό σωλήνα πάνω στο δέμα αυτό ειδοποίησαν τις αρχές.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ελίζαμπεθ έκλεισε και διακόπηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία, ανακοίνωσε χθες από το λογαριασμό της στο Twitter η διεύθυνση μεταφορών του Νιού Τζέρσεϊ (New Jersey Transit).
Από το Σάββατο, εκτός από τη βόμβα που εξερράγη στο Τσέλσι, ανακαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ σειρά εκρηκτικών μηχανισμών.

Το Σάββατο, η αστυνομία είχε βρει μια δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα, που δεν είχε εκραγεί, κοντά στον τόπο της έκρηξης στο Μανχάταν. Όπως αυτή που πυροδοτήθηκε μερικούς δρόμους πιο κάτω, αποτελούνταν από μια χύτρα ταχύτητας, ένα κινητό τηλέφωνο, φωτάκια χριστουγεννιάτικου δένδρου, εκρηκτική ύλη και ήταν γεμάτη μεταλλικά θραύσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλούνταν χθες βράδυ αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κάμερες έχουν καταγράψει τον ίδιο άνδρα κοντά στο σημείο της έκρηξης και κοντά στη βόμβα που δεν εξερράγη.

Νωρίτερα το Σάββατο, στο Νιού Τζέρσεϊ, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε εκραγεί χωρίς να προκαλέσει θύματα στην πόλη Σίσαϊντ Παρκ, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσε ένας αγώνας δρόμου στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες δρομείς.

Άλλες τρεις βόμβες βρέθηκαν στο σημείο αυτό, οι οποίες δεν είχαν λειτουργήσει.
Χθες Κυριακή ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο'Νιλ δήλωσε πως "κανένα άτομο ούτε οργάνωση" δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο Τσέλσι. Ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε ούτε για την έκρηξη στο Νιού Τζέρσεϊ.
Οι αρχές φάνηκαν πιο επιφυλακτικές χθες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό αυτών των επιθέσεων.

Τα μέτρα ασφαλείας, που ήταν ήδη πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη, ενισχύθηκαν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 1.000 επιπλέον πράκτορες αναπτύχθηκαν στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε χθες το απόγευμα για την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο υπογράμμισε ωστόσο πως το μέτρο αυτό ελήφθη "προληπτικά", καθώς, όπως είπε, "δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτούμε πως υπάρχουν άλλες άμεσες απειλές".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ