ΚΟΣΜΟΣ

Οι μετακινήσεις των λαών είναι αδύνατον να εμποδιστούν, διαμηνύει ο πρόεδρος του Μεξικού

Οι μετακινήσεις των λαών είναι αδύνατον να εμποδιστούν, διαμηνύει ο πρόεδρος του Μεξικού
Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλά στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Carlo Allegri

Οι προσπάθειες να σταματήσει η μετανάστευση και η ανάμιξη των πολιτισμών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο (Enrique Peña Nieto) από το βήμα της συνόδου για τους πρόσφυγες και μετανάστες (UN Summit on refugees and migrants) που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη ανοίγοντας την 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα τα βόρεια σύνορα του Μεξικού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο.

Ο Πένια Νιέτο έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τη συνάντησή του στις 31 Αυγούστου με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), καθώς ο τελευταίος έχει κατ' επανάληψη δεσμευτεί ότι θα χτίσει ένα τείχος στα αμερικανομεξικανικά σύνορα με σκοπό να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αναγκάζοντας επιπλέον το Μεξικό να πληρώσει για την κατασκευή του.

Για κάθε ποταμό υπάρχει πάντα μία γέφυρα»

«Η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν φράγματα που να μπορούν να σταματήσουν ούτε τη μετακίνηση των ανθρώπων ούτε την ανάμιξη των πολιτισμών», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ούτε τα φυσικά, ούτε τα τεχνητά φράγματα αντέχουν. Για κάθε ποταμό υπάρχει πάντα μια γέφυρα. Για κάθε εμπόδιο υπάρχει πάντα ένας δρόμος προς τα εμπρός. Η κίνηση είναι ουσιώδες συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

«Είμαστε ένα υπερήφανο μεστίζο, πολυπολιτισμικό και ποικιλόμορφο έθνος», συνέχισε ο Πένια Νιέτο.

«Εμείς οι Μεξικανοί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μίξη του μεστίζο (σ.σ. μιγάς) είναι το μέλλον και ο προορισμός του ανθρώπινου είδους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μεξικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ