ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βομβάρδισαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι

Συρία: Βομβάρδισαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι
REUTERS/Khalil Ashawi

Λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας στη Συρία που κράτησε μόλις μία εβδομάδα, συριακά ή ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, μεταξύ αυτών και το προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου.

Κοντά στην κωμόπολη Ουρμ αλ Κούμπρα, τουλάχιστον οκτώ φορτηγά καταστράφηκαν ενώ ήταν σταθμευμένα στο τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου, όπως είπε ο Αμπού Σαχούντ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Την ώρα που σας μιλούσα, οι αδελφοί μου προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές και εμείς δεχθήκαμε άλλες τέσσερις επιθέσεις, ακριβώς στο ίδιο σημείο. Βρίσκονται ακόμα στον αέρα» τόνισε ο Αμπού Σαχούντ, στο πρακτορείο Reuters.

syria2

(Πηγή: REUTERS/Ammar Abdullah)

Κάτοικος της περιοχής είπε στο Reuters ότι τα φορτηγά χτυπήθηκαν από περίπου πέντε ρουκέτες ενώ βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και ότι ο επικεφαλής του κέντρου και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως συριακά ή ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οργή του ΟΗΕ

Την οργή του εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα (Staffan de Mistura) για την αεροπορική επιδρομή που έπληξε αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν προς το Χαλέπι.

«Η οργή μας για αυτήν την επίθεση είναι πελώρια... Η αυτοκινητοπομπή ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εξασφάλισης αδειών και προετοιμασιών για να βοηθήσουμε αμάχους που βρίσκονται αποκλεισμένοι», τόνισε ο Μιστούρα με ανακοίνωση του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω εκπροσώπου του στη Γενεύη.

syria3

(Πηγή: REUTERS/Sultan Kitaz)

ΗΠΑ: Θα αναθεωρήσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία με τη Ρωσία

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξοργισμένη» και η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει τη μελλοντική της συνεργασία με τη Ρωσία, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο προορισμός της αποστολής αυτής ήταν γνωστός στο καθεστώς της Συρίας και την Ρωσική ομοσπονδία και όμως τα μέλη της αποστολής σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να παράσχουν ανακούφιση στους κατοίκους της Συρίας», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δήλωσή του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν το θέμα άμεσα στη Ρωσία. Δεδομένης της ανήκουστης παραβίασης του συμφώνου Διακοπής Εχθροπραξιών, θα επανεξετάσουμε τις μελλοντικές προοπτικές για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ