Νιγηρία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε αυτοσχέδιο ορυχείο χρυσού
Περιπολία του στρατού της Νιγηρίας
AP Photo/Sunday AlambaΤουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από ενόπλους σε αυτοσχέδιο ορυχείο χρυσού στην πολιτεία Ζάμφαρα της βορειοδυτικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η Διεθνής Αμνηστία.
Την Παρασκευή ο Γιαχάγια Αντάμου Γκομπιράουα, εκπρόσωπος τοπικού συνδικάτου εργαζομένων στον τομέα της εξόρυξης, είχε ενημερώσει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως «ληστές» επιτέθηκαν στο ορυχείο το μεσημέρι της Πέμπτης, σκοτώνοντας «19 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πέντε μελών πολιτοφυλακής που φρόντιζε για την ασφάλεια των εργατών».
Οι δράστες «πήγαν κατευθείαν στο ορυχείο χρυσού και σκότωσαν επί τόπου 14 εργαζόμενους. Εν συνεχεία, εντοπίστηκαν ακόμη περισσότερα πτώματα», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία Ίσα Σανούσι, ανεβάζοντας σε 20 τον αριθμό των νεκρών. Χθες Σάββατο, ο Σανούσι έκανε λόγο για τουλάχιστον 26 νεκρούς, εξηγώντας πως σκοτώθηκαν επίσης χωρικοί που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τους ενόπλους.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του συνδικάτου, ένοπλοι είχαν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή την Τρίτη, αλλά «απωθήθηκαν». Θεωρεί πως περισσότερα και βαριά οπλισμένα μέλη της ίδιας συμμορίας επέστρεψαν την Πέμπτη.
Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Νιγηρίας βρίσκονται αντιμέτωποι με επιθέσεις συμμοριών και τζιχαντιστών που λεηλατούν, δολοφονούν και απαγάγουν για λύτρα.
SPONSORED
Nέο επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος: Πόσο πιθανό το σενάριο - Ποια οκτώ μέτρα βρίσκονται σε ισχύ
03:00
Eurovision 2026: Πρώτη η Βουλγαρία με το «Bangaranga» - Στην 10η θέση ο Akylas με το Ferto
02:00
Ποιες προθεσμίες δόθηκαν για τα Προγράμματα «Εξοικονομώ» - Αναλυτικά οι ημερομηνίες
02:00
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι δικαιούνται 500 ευρώ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
01:00