ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό μουσείο ιστορίας θα φιλοξενήσει αντικείμενα προσφύγων

Γερμανικό μουσείο ιστορίας θα φιλοξενήσει αντικείμενα προσφύγων
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα φουσκωτό σκάφος, ένα σωσίβιο: αντικείμενα που ανήκαν ή χρησιμοποιήθηκαν από πρόσφυγες θα ενταχθούν στη συλλογή ενός μουσείου της γερμανικής ιστορίας.

Το μουσείο Χάους ντερ Γκεσίχτε (Σπίτι της Ιστορίας) που βρίσκεται στη Βόννη, απέκτησε πρόσφατα μια τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ένας Σύρος πρόσφυγας που διέμενε σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η τοιχογραφία αυτή, που αποτυπώθηκε πάνω στον τοίχο ενός παλιού σουπερμάρκετ, το οποίος μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας, εικονίζει τον μικρό Αϊλάν, το αγοράκι από τη Συρία που πνίγηκε ενώ η οικογένειά του προσπαθούσε να φτάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, πέρσι το καλοκαίρι.

Το μουσείο έχει ήδη αποκτήσει τα ρούχα μιας οικογένειας προσφύγων, ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές και πρόκειται σύντομα να προσθέσει στη συλλογή του μια πλαστική λέμβο κι ένα σωσίβιο.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής συλλογών του μουσείου:

Σε 50 ή και 100 χρόνια από σήμερα, θα θυμόμαστε ακόμη αυτούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Επισημαίνεται ότι τα αντικείμενα αυτά θα τεθούν στη διάθεση και άλλων μουσείων που θέλουν να οργανώσουν προσωρινές εκθέσεις.

Το "Σπίτι της Ιστορίας" φιλοξενεί ήδη τα παραβάν που χρησιμοποιούσε ο Ερυθρός Σταυρός σε ένα κέντρο φιλοξενίας που καταστράφηκε από διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή τους. Οι δράστες είχαν προσθέσει στην επιγραφή "Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε" τη λέξη "Όχι".

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ