ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας
Στιγμιότυπο από τη συνάντησ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Δούμας (Κάτω Βουλή) Σεργκεί Ναρίσκιν (δεξιά) και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Μιχαήλ Φραντκόφ στο Κρεμλίνο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 Sputnik/Kremlin/Alexei Nikolsky via REUTERS

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) διόρισε σήμερα τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν (Sergei Naryshkin) επικεφαλής στην ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας (Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών – SVR).

«Εσείς, όπως κι όλοι εμείς, έχετε επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Κατανοείτε σε ποιο βαθμό είναι σημαντική η επιτυχία αυτής της υπηρεσίας για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο 61χρονος Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των προσώπων στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις, ήταν από το 2011 πρόεδρος της Δούμας –της Κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Είναι στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στις αρχές του 1990 όταν οι δύο άντρες εργάζονταν για τη δημοτική αρχή της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στις Βρυξέλλες. Ρωσικά ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως πρώην πράκτορα της KGB.

O διορισμός του ανακοινώθηκε πριν από τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από την επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία στις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 50% και πλέον των ψήφων, εξασφαλίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των 343 βουλευτών στη Δούμα.

Ο προκάτοχός του στην ηγεσία της SVR και πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ (Mikhail Fradkov) βρισκόταν σε αυτήν την θέση από το 2007. Διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ