ΚΟΣΜΟΣ

Προς την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Προς την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία
REUTERS/Kacper Pempel

Το πρώτο βήμα για την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης έκανε το συντηρητικό πολωνικό κοινοβούλιο καθώς αποφάσισε να συνεχίσει την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου και απέκλεισε το εναλλακτικό σχέδιο νόμου.

Η πρόταση της «πρωτοβουλίας πολιτών» που κατατέθηκε από την επιτροπή «Stop στην Άλωση» εισάγει πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης, με μία εξαίρεση - την περίπτωση που η ζωή της εγκύου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο - προωθήθηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών.

Το κείμενο υπό τον τίτλο «Ας Σώσουμε τις Γυναίκες» που επέτρεπε τις αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης, απορρίφθηκε οριστικά κατά την πρώτη ανάγνωση.

Ο ισχύων νόμος, ένας από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει σοβαρή και μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομικτικής πράξης.

Για να παρουσιάσουν την πρότασή τους ως «πρωτοβουλία πολιτών» ενώπιον του πολωνικού κοινοβουλίου, οι πολέμιοι της άμβλωσης συνέλεξαν περί το μισό εκατομμύριο υπογραφές, ενώ θα αρκούσαν 100.000. Οι εισηγητές της πρότασης για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των αμβλώσεων συγκέντρωσαν 215.000 υπογραφές.

Οι Πολωνοί βουλευτές τάχθηκαν επίσης υπέρ της προώθησης προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών που επιδιώκουν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην πρακτική της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αυτό το σχέδιο νόμου απαγορεύει την κατάψυξη των εμβρύων, που θεωρούνται από τους εισηγητές ανθρώπινα όντα από τη διείσδυση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, πριν ακόμη από την εμφύτευση στη μήτρα. Επιβάλλει επίσης ότι μόνο ένα ωάριο θα γονιμοποιείται τη φορά, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων. Όμως ο αριθμός των παράνομων αμβλώσεων είναι άγνωστος. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών τις τοποθετούν ανάμεσα στις 100.000 και τις 150.000. Πραγματοποιούνται σε ιατρεία στην Πολωνία ή σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ