ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών
REUTERS/Neil Hall

Παρά την αντίσταση της ελίτ του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να επανεκλεγεί σήμερα στην ηγεσία των Εργατικών, χάρη στην υποστήριξη των απλών μελών, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το χάσμα ανάμεσα στη βάση και τον μηχανισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 13:45 (ώρα Ελλάδας) στο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ.

«Όλα δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί με μια επίδοση παρόμοια με εκείνη της περασμένης χρονιάς, δηλαδή περίπου στο 60%», υπογράμμισε ο Στίβεν Φίλντινγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγκάστηκε παρά τη σαρωτική του νίκη το 2015 να δώσει ξανά μάχη για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος αφού οι 172 από τους 230 βουλευτές των Εργατικών ενέκριναν στα τέλη Ιουνίου μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι έκανε απρόθυμα εκστρατεία εναντίον του Brexit στο δημοψήφισμα.

Στην πραγματικότητα, η κρίση σιγόκαιγε από την πρώτη ημέρα της ηγεσίας του ακτιβιστή κατά της λιτότητας και του πολέμου στην ηγεσία του κόμματος.

Η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών των Εργατικών, ενός κόμματος με 116 χρόνια ιστορίας, λένε πως το αριστερό προφίλ του Κόρμπιν εγγυάται μια «εκλογική καταστροφή» στις προσεχείς εθνικές εκλογές το 2020.

Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά τον ευνοούν, καθώς τα τρία τέταρτα των Βρετανών θεωρούν ότι δεν είναι ικανός να ηγηθεί της χώρας.

«Δεν ήμασταν ποτέ τόσο μακριά από την εξουσία από το 1930», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είχε ηττηθεί από τον αδελφό του Εντ στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2010.

Αλλά για την πλειοψηφία των περίπου 550.000 μελών του «μεγαλύτερου κόμματος της Ευρώπης», ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι φορέας της ελπίδας για την επιστροφή σε μια «αληθινή αριστερά» και τη ρήξη με την κληρονομιά της στροφής προς το κέντρο που έκανε ο Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο η σύγκρουση δεν θα τελειώσει με τη διαφαινόμενη νίκη Κόρμπιν: κατά τον Φίλντινγκ, ο «πόλεμος χαρακωμάτων» θα συνεχιστεί, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν τη διάσπαση των Εργατικών και τη δημι0υργία ενός κόμματος της κεντροαριστεράς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ