ΚΟΣΜΟΣ

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποκτά» και δεύτερο όνομα

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποκτά» και δεύτερο όνομα
Wikipedia

Επίσημα τη λέμε Τσεχική Δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε πως πρέπει να αποκτήσει και μια δεύτερη ονομασία, που θα την προσδιορίζει με μια μόνο λέξη και θα είναι πιο εύκολο.

Πριν λίγες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν πως η επιθυμία της χώρας θα πρέπει να γίνει σεβαστή και πλέον θα αποκαλείται ως «Czechia» για τους αγγλόφωνους και αντιστοίχως ως Tschechien και Tchequie στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Αυτές οι λέξεις δεν είναι παρά η μετάφραση της λέξης Cesko, όπως αποκαλείται η χώρα στα Τσέχικα.

Προκύπτουν όμως κάποια ζητήματα με την μονολεκτική ονομασία της χώρας, καθώς η λέξη «Czechia» μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με την Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας, αλλά και με τη λέξη «Cheka» η οποία χαρακτήριζε παλιότερα την KGB.

Στόχος αυτής της αλλαγής είναι, σύμφωνα με τον Ιndepenent, να βελτιωθεί η «ταυτότητα» της χώρας στο εξωτερικό αλλά και να καταστεί πιο εύκολη πχ για εταιρείες η χρήση της ονομασίας της χώρας όταν απαιτείται για διάφορα προϊόντα, ετικέτες αλλά και για αθλητικές φανέλες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση τόνιζε πως θα πρέπει να προτιμάται στις ξένες γλώσσες η χρήση μίας μόνο λέξης στις αναφορές που γίνονται στη χώρα ειδικά όταν δεν «είναι απαραίτητη η επίσημη ονομασία» κάτι που αφορά και τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ