Γάζα: Λεηλατήθηκαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ενώ κατευθύνονταν σε αρτοποιεία
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Ohad ZwigenbergΠερίπου 15 από τα φορτηγά με βοήθεια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος λεηλατήθηκαν ενώ κατευθύνονταν σε αρτοποιεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αρχίζει και πάλι η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, έπειτα από δύο και πλέον μήνες ισραηλινού αποκλεισμού.
Ταυτόχρονα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς σήμερα από «ισραηλινά πλήγματα σε αρκετές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».
Ο στρατός κλιμάκωσε στα μέσα Μαΐου τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του με δεδηλωμένο στόχο να εξοντώσει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, μετά την οποία ξέσπασε ο πόλεμος.
Οι παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ξανάρχισαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, απέναντι στην αυξανόμενη αγανάκτηση κατά του ισραηλινού αποκλεισμού, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
«Η πείνα, η απελπισία και η αγωνία για το αν θα φθάσει περισσότερη επισιτιστική βοήθεια ενισχύει την επιτεινόμενη ανασφάλεια», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ καλώντας τις ισραηλινές αρχές να «επιτρέψουν την είσοδο πολύ περισσότερων φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και πιο γρήγορα».
Ο COGAT, οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε ότι 107 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα την Πέμπτη.
Ωστόσο ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), υπενθύμισε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας έξι εβδομάδων που διακόπηκε τον Μάρτιο, 500 με 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά.
«Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται ή να σοκάρεται βλέποντας σκηνές όπου η πολύτιμη βοήθεια λεηλατείται, κλέβεται ή 'χάνεται'», έγραψε στο Χ, προσθέτοντας ότι «ο λαός της Γάζας πεινάει εδώ και περισσότερες από έντεκα εβδομάδες».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σχέδιο πέντε σταδίων ΟΗΕ για βοήθεια στη Γάζα - «Μάχη» για ένα κομμάτι ψωμί εν μέσω βομβαρδισμών
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Δεκάδες οι νεκροί από την πείνα – Μωρά και ηλικιωμένοι τα θύματα
ΟΗΕ: Κάτοικοι ανέκοψαν την πορεία φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε επισήμως την Σομαλιλάνδη - Ποιοι αντιδρούν
19:49
Συρία: Ανέλαβε την επίθεση κατά τεμένους μια μικρή σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση
19:37
Politico: Γιατί ο πράσινος κανόνας της ΕΕ για τα αυτοκίνητα θα είναι εφιάλτης για την Κύπρο
19:29
Βρετανία: Πρώτο σε πωλήσεις το νέο βιβλίο του Τσάρλι Μακέσι «Always Remember»
19:17