«Σπάει» ο πάγος ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ - Σε εξέλιξη συνομιλίες για να μην υπάρξει αναζωπύρωση
Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα στα υψίπεδα του Γκολάν
P Photo/Matias DelacroixΤο Ισραήλ και η Συρία, με μακρύ ιστορικό έντασης και χωρίς επίσημες σχέσεις βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και τις τελευταίες εβδομάδες και είχαν συναντήσεις με στόχο να μην υπάρχει αναζωπύρωση.
Αυτό αναφέρουν λένε πέντε άτομα που έχουν γνώση του θέματος, όπως αναφέρουν οι Times of Israel. Οι επαφές γίνονται μέσω μεσαζόντων από τη στιγμή που οι ισλαμιστές αντάρτες Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ανέτρεψαν τον ισχυρό άνδρα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, ανέφεραν δύο συριακές και δύο δυτικές πηγές, καθώς και μια περιφερειακή πηγή πληροφοριών που γνωρίζει το θέμα.
Από τη συριακή πλευρά, οι πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές πραγματοποιήθηκαν από τον ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας Αχμάντ αλ Νταλάτι, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης της επαρχίας Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά την πτώση του Άσαντ. Ο Νταλάτι τέθηκε επίσης υπεύθυνος για την ασφάλεια στη νότια επαρχία Σουέιντα, όπου κατοικεί η μειονότητα των Δρούζων της Συρίας.
Άγνωστο παραμένει ποιος συμμετείχε από την πλευρά του Ισραήλ, αν και δύο από τις πηγές λένε ότι ήταν αξιωματούχοι ασφαλείας. Τρεις από τις πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν αρκετοί γύροι κατ' ιδίαν συναντήσεων στη συνοριακή περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που ελέγχονται από το Ισραήλ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ισραηλινός υπουργός: Οι εχθροί μας στη Γάζα θέλουν μια σφαίρα στο κεφάλι, όχι ανθρωπιστική βοήθεια
Λωρίδα της Γάζας: Σχεδόν 180.000 άτομα εκτοπίστηκαν λόγω της νέας ισραηλινής επίθεσης
Έρευνα αποκαλύπτει: Οι κάτοικοι της Μέσα Μάνης αποτελούν μια μοναδική γενετική «νησίδα»
12:58
Θεσσαλονίκη: Ένοχη 57χρονη - Δάγκωσε το αυτί του συντρόφου της και του έκοψε κομμάτι
12:47
Χατζηδάκης: «Εγγύηση για τις επόμενες γενιές η συνταγματική ρήτρα δημοσιονομικής σταθερότητας»
12:45
Τσικνοπέμπτη από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων
12:42