ΚΟΣΜΟΣ

Pro Asyl: Η Ελλάθα ωθείται σε απελπιστική κατάσταση στο προσφυγκό

Pro Asyl: Η Ελλάθα ωθείται σε απελπιστική κατάσταση στο προσφυγκό
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - Eurokinissi

Δραματική είναι η εικόνα που περιγράφει για το προσφυγικό ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης υπέρ του ασύλου (Pro Asyl), Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

«H γερμανική κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση στο προσφυγικό», εκτιμά.

Οι πρόσφυγες θα στερούνται «μιας δίκαιης εξέτασης του αιτήματος» ασύλου τους, λόγω της συμφωνίας για αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στον βαλκανικό διάδρομο από την Frontex. Από την απόφαση που πάρθηκε στην Βιέννη χάνεται πλέον αυτή η δυνατότητα και στην Ελλάδα.

Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt, προτίθεται να δέχεται 6.000 πρόσφυγες τον χρόνο, δηλαδή 500 ανά μήνα, ώστε να επανενώνονται με τις οικογένειες τους.

Ωστόσο η ProAsyl θεωρεί ότι α αριθμός είναι αρκετά μικρός και δεν θα αλλάξει την κατάσταση όταν άλλοι 60.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.

«Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να πάνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι και αυτοί έχουν μέλη των οικογενειών τους εκεί. Αυτό όμως θα ακυρωθεί στην πράξη λόγω του ότι ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνας έχει έλλειψη προσωπικού και λόγω της ανυπαρξίας ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου», ολοκληρώνει ο κ. Μπούρκχαρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ