ΚΟΣΜΟΣ

Οι «μαύροι πάνθηρες» στον Λευκό Οίκο

Οι «μαύροι πάνθηρες» στον Λευκό Οίκο

Τις γροθιές που έγραψαν ιστορία θα σφίξει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, καθώς θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τους αθλητές τους Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος.

Πρόκειται για τους δύο σπρίντερ που έμειναν στην ιστορία για την εμβληματική τους χειρονομία τη στιγμή της απονομής των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό.

Τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών ο αμερικανός Τόμι Σμιθ, χρυσός Ολυμπιονίκης στα 200μ., χαμήλωσε το κεφάλι και ύψωσε στον ουρανό τη δεξιά γροθιά του, στην οποία φορούσε ένα μαύρο γάντι, ενώ ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος, ο οποίος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, έκανε την ίδια κίνηση με τη διαφορά ότι εκείνος σήκωσε την αριστερή γροθιά του.

Και οι δύο ανέβηκαν στο βάθρο χωρίς παπούτσια, φορώντας μόνο μαύρες κάλτσες θέλοντας να αναδείξουν την φτώχεια των μαύρων.

Ο Σμιθ φορούσε ένα μαντήλι-σύμβολο της μαύρης περηφάνιας, ενώ ο Κάρλος είχε ξεκούμπωτο το πάνω μέρος της φόρμας του, τιμώντας όλους τους Αμερικανούς εργάτες και φορώντας ένα κολιέ με χάντρες «αφιερωμένο σε όλους τους νεκρούς, από λιντσάρισμα ή κρέμασμα, για τους οποίους κανείς δεν προσευχήθηκε», όπως είχε πει τότε

Οι δύο αμερικανοί αθλητές έκαναν την κίνηση αυτή θέλοντας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους «μαύρους πάνθηρες» ένα μεγάλο αφροαμερικανικό (και όχι μόνο) αντισυστημικό κίνημα στις ΗΠΑ, με αντικαπιταλιστικά και αντιρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Η κίνηση των δύο αθλητών προκάλεσε αρχικά αμηχανία, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σάλος, με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να τους διώχνει από το Ολυμπιακό Χωριό. Σμιθ και Κάρλος επέστρεψαν κακήν κακώς στις ΗΠΑ, τους αφαιρέθηκαν τα ολυμπιακά μετάλλια, ενώ τους απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συνέχεια ήταν πολύ δύσκολη και για τους δύο αθλητές, που κυνηγήθηκαν και δεν κατάφεραν να παραμείνουν στον αθλητισμό, ενώ όπως οι ίδιοι έχουν αποκαλύψει, δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, θα βρεθούν στον Λευκό Οίκο, προσκεκλημένοι της Ολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ στο δείπνο, που θα παραθέσει, ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στην αποστολή της ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Οι δύο εμβληματικοί αθλητές θα περάσουν, για πρώτη φορά, την πόρτα του Λευκού Οίκου, σε μια συμβολική κίνηση αποκατάστασης τους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ





ΔΗΜΟΦΙΛΗ