Εκεχειρία στη Συρία: Αποσύρονται οι κυβερνητικές δυνάμεις από την επαρχία Σουέιντα
Δρούζοι από τη Συρία βρίσκονται έξω από τα σύνορα του Ισραήλ και της Συρίας
(AP Photo/Leo Correa)Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από ολόκληρη την επαρχία της Σουέιντα, όπου ζουν κυρίως Δρούζοι, στη νότια Συρία, όπως δήλωσαν σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων ήρθε ύστερα από συμφωνία κατάπαυσης πυρός που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη. Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σάρα ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι μεταβιβάζεται «στις τοπικές παρατάξεις» η ευθύνη της διατήρησης της ασφάλειας στη Σουέιντα, θέατρο διακοινοτικών συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350 ανθρώπους από την Κυριακή.
«Οι συριακές αρχές απέσυραν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την πόλη της Σουέιντα και από όλη την επαρχία και αναπτύχθηκαν Δρούζοι μαχητές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.
««Η πόλη της Σουέιντα μοιάζει άδεια»
Μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων δήλωσαν σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν κοντά στην επαρχία της Σουέιντα ότι είχαν λάβει εντολή να αποχωρήσουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ότι είχαν ολοκληρώσει την απόσυρσή τους έως τα ξημερώματα.
«Η πόλη της Σουέιντα μοιάζει άδεια από κάθε παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων» δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της τοπικής ιστοσελίδας Suwayda 24 Ραγιάν Μααρούφ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «καταστροφική, οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα».
Συγκρούσεις μεταξύ φυλών σουνιτών βεδουίνων και Δρούζων μαχητών, που έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν την Κυριακή.
Στόχος η αποκατάσταση της τάξης
Η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε την Τρίτη δυνάμεις στην περιοχή με στόχο την αποκατάσταση της τάξης. Αλλά το Παρατηρητήριο, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες Δρούζων την κατηγόρησαν ότι μάχεται κατά παρατάξεων Δρούζων.
Το Ισραήλ, που αντιτίθεται σε κάθε συριακή στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορά του και δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων, ανταπάντησε βομβαρδίζοντας τη Δαμασκό και άλλες περιοχές της χώρας.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους κάλεσε χθες τη συριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την περιοχή των συγκρούσεων στο νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με το Ισραήλ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Ευθύνη των Δρούζων η εγγύηση της ασφάλειάς τους από το Ισραήλ» λέει ο Σύρος πρόεδρος
Συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στη Συρία και τους Δρούζους - Oι όροι
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (5 Δεκεμβρίου)
06:30
Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
06:00
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00