ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Η γνώση των φορολογικών νόμων είναι δύναμη, λέει ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Η γνώση των φορολογικών νόμων είναι δύναμη, λέει ο Τραμπ
REUTERS/Mike Segar

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το δημοσίευμα που τον θέλει να μην έχει καταβάλει φόρο εισοδήματος για σχεδόν 20 χρόνια, προσπαθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις των New York Times, που ανέφεραν πως εκμεταλλεύθηκε ρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος κι έτσι δεν κατέβαλε φόρους-νόμιμα- για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αντίθετα, πέρασε στην αντεπίθεση και μέσω Twitter προσπαθεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα το «χτύπημα» της εφημερίδας.

«Γνωρίζω τους σύνθετους φορολογικούς νόμους μας καλύτερα από οποιονδήποτε έχει υπάρξει υποψήφιος για την προεδρία και είμαι ο μοναδικός που μπορεί να τους διορθώσει», έγραψε στο Twitter ο εκκεντρικός μεγιστάνας.

Σημειώνεται ότι οι NYT έφεραν στο φως τη φορολογική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ από το 1995, που φανερώνει ότι μετά από σειρά ζημιογόνων επιχειρηματικών κινήσεων ο μεγιστάνας δήλωσε απώλειες ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων

Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμιμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013.

Οι γιγαντιαίες ζημιές στον τραπεζικό λογαριασμό του Τραμπ οφείλονταν σε αποτυχημένες επιχειρηματικές του κινήσεις, όπως το καζίνο του Ατλάντικ Σίτι, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και σε άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε στον ξενοδοχειακό τομέα και στις αερομεταφορές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκαθεν αρνούνταν να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, κάτι που συνήθως κάνουν οι υποψήφιοι για την προεδρία, για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Η αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον το έχει ήδη πράξει.

Λίγο αργότερα, σε νέο tweet τονίζει ότι με την επιχειρηματική του δραστηριότητα δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, κατηγορώντας παράλληλα την αντίπαλό του στις αμερικανικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον ότι εκείνη δημιούργησε θέσεις εργασίας μόνο για το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας τη ρητορική του κατά της Κλίντον, με νέο του tweet, καλεί τον Μπέρνι Σάντερς να αποσύρει τη στήριξή του στο πρόσωπό της, καθώς σημειώνει πως τον εξαπάτησε και στη συνέχεια επιτέθηκε τόσο σε αυτόν όσο και στους υποστηρικτές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ