Ενεργειακό σχέδιο για τη Συρία από αμερικανικές εταιρείες μετά την άρση των κυρώσεων
Kατεστραμμένη από τον πόλεμο αρχαία αγορά του Maarat al-Numan
(AP Photo/Omar Albam)Ένα γενικό σχέδιο για τον τομέα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας της Συρίας θα εκπονήσουν οι αμερικανικές εταιρείες Baker Hughes, Hunt Energy και Argent LNG δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Argent LNG Τζόναθαν Μπας.
Το σχέδιο αποσκοπεί στην επανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια γρήγορη στροφή καθώς οι αμερικανικές εταιρείες εισέρχονται σε μια χώρα στην οποία είχε επιβληθεί ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα κυρώσεων στον κόσμο, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήρε στα τέλη Ιουνίου.
Οι εταιρείες σκοπεύουν να βοηθήσουν στην εξερεύνηση και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην παραγωγή ενέργειας για να βοηθήσουν να τεθεί σε λειτουργία η οικονομία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τη Συρία στον χάρτη. Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το βιαστικό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν άλλες εταιρείες, πολλές από τις αραβικές χώρες του Κόλπου, να υπογράψουν συμφωνίες για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας και των λιμενικών υποδομών της Συρίας.
Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως.
Το σχέδιο προβλέπεται να ξεκινήσει να υλοποιείται στις περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Τα ανατολικά της Συρίας, όπου παράγεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου της, παραμένουν υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας ένοπλης ομάδας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Κούρδων και την οποία η Ουάσινγκτον έχει παροτρύνει να ενσωματωθεί με τις νέες αρχές στη Δαμασκό μετά την απομάκρυνση του πρώην ισχυρού άνδρα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μετά από 14 χρόνια πολέμου, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της Συρίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και παράγει μόνο 1,6 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, από 9,5 γιγαβάτ πριν από το 2011. Χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επανακάμψει ο τομέας, οπότε το ταμειακά ταλαιπωρημένο κράτος αναζητά ιδιωτικές επενδύσεις ή δωρητές για να πληρώσουν τον λογαριασμό
Σε ανάρτησή του στο LinkedIn την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Συρίας Γιίσρ Μπαρνιέχ δήλωσε ότι οι τρεις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ σχηματίζουν συνασπισμό για να επενδύσουν στη Συρία και να αναπτύξουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συρία: Το νοσοκομείο της Σουέιντα έχει δεχτεί 400 πτώματα από τη Δευτέρα - 80.000 οι εκτοπισμένοι
Ερντογάν σε Πούτιν: Οι νέες συγκρούσεις στη Συρία απειλούν ολόκληρη την περιοχή
Τους 594 έφτασαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Συρία
Γεραπετρίτης: Ιστορικές οι σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης - Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
18:15
Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν στην Ινδία - Υπέγραψε σειρά από συμφωνίες με τον Μόντι
18:06
Χαρίτσης κατά Τσίπρα: «Ορισμός πολιτικής αποτυχίας η εκλογική συντριβή του το 2023»
17:57
ΕΟΠΥΥ: Η καταγγελία που οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
17:53