ΚΟΣΜΟΣ

Ηλεκτρική καρέκλα και ξυλοδαρμός με ρόπαλα: Έτσι βασάνιζε η CIA τους κρατούμενους στο Αφγανιστάν

Ηλεκτρική καρέκλα και ξυλοδαρμός με ρόπαλα: Έτσι βασάνιζε η CIA τους κρατούμενους στο Αφγανιστάν
Reuters/Jim Young

Για όλα όσα βίωσαν επί 12 χρόνια στη μυστική φυλακή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μίλησαν δύο Τυνήσιοι καταγγέλλοντας ότι ανακριτές της CIA τους βασάνιζαν με τεχνικές που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο 51χρονος Ρίντα αλ Νατζάρ και ο 52χρονος Λοτφί αλ Αραμπί ελ Γερίσι, κατήγγειλαν ότι οι ανακριτές τους της CIA χρησιμοποιούσαν μία αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα και τους ξυλοκοπούσαν τόσο άγρια με ρόπαλα, που υπέστησαν κατάγματα.

Οι καταγγελίες του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εγείρουν νέα ερωτήματα για τη μεταχείριση των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή, στην οποία κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συνέβαινε.

Οι δύο άνδρες δεν είχαν μιλήσει μέχρι σήμερα για τη μεταχείρισή τους στη μυστική φυλακή, σύμφωνα με τη HRW. Οι ανακριτές κατηγορούσαν τον Νατζάρ πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Γερίσι πως ήταν μέλος της αλ Κάιντα.

Ο Γερίσι αφηγήθηκε ότι οι φρουροί τον έδεναν σε μια αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα, αλλά δεν του έκαναν ηλεκτροσόκ, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένη με παροχή ρεύματος. Ένας γιατρός που προσέλαβε η HRW ανέφερε πως οι ακτινογραφίες του Νατζάρ δείχνουν πως έχει σπασμένο τον έναν αστράγαλο, ο οποίος δεν έχει δέσει σωστά.

Έγγραφο της CIA που χρονολογείται από το 2012 ανέφερε πως ο Νατζάρ είναι ένας «τσακισμένος άνθρωπος», στα πρόθυρα «της πλήρους διάλυσης». Παρά την εκτίμηση αυτή, οι ανακριτές της CIA συνέχισαν να βασανίζουν τον Νατζάρ, σύμφωνα με τη Λόρα Πίτερ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους δύο πρώην κρατούμενους. Η Πίτερ θεωρεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να αποζημιώσει τους άνδρες αυτούς. Σήμερα, οι πρώην κρατούμενοι ζουν με μέλη των οικογενειών τους στην Τυνησία, είναι πάμπτωχοι και παραδέχθηκαν στην Πίτερ ότι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Παρά τις αποκαλύψεις των δύο ανδρών, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ράιαν Τραπάνι, ανέφερε ότι «εξετάστηκαν τα αρχεία της CIA στο Αφγανιστάν και δεν βρέθηκε τίποτα που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους νέους ισχυρισμούς».

Όμως ο Ντάνιελ Τζόουνς, ο οποίος είχε ηγηθεί έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας για το πρόγραμμα φυλακίσεων της υπηρεσίας, τόνισε ότι οι μαρτυρίες των δύο Τυνήσιων είναι σημαντικές διότι ελάχιστα είναι γνωστά για τη μυστική φυλακή Cobalt, όπου ένας Αφγανός κρατούμενος είχε πεθάνει από το ψύχος το 2002.

«Η επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα διαπίστωσε ότι στο κέντρο κράτησης Cobalt τηρούνταν τόσο λίγα γραπτά αρχεία που ήταν αδύνατον για τη Γερουσία, ή τη CIA, να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι κρατούνταν εκεί ή τι ακριβώς συνέβαινε στους κρατούμενους», εξήγησε ο Τζόουνς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ