ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» και από το Ευρωκοινοβούλιο στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

«Πράσινο φως» και από το Ευρωκοινοβούλιο στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, την ώρα που οι το μέλλον της παγκόσμιας θερμοκρασίας διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου “αερίου του θερμοκηπίου” ξεπέρασαν το ορόσημο, τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Η έγκριση ήρθε έπειτα από μια αστραπιαία διαδικασία η οποία θα επιτρέψει να τεθεί σύντομα σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για τον αγώνα κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, τους κύριους ρυπαντές του πλανήτη, η ΕΕ θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον ΟΗΕ σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα έχουν οριστικοποιήσει έως τότε την επικύρωσή της σε εθνικό επίπεδο.

Η διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, με την νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που είχε υπογραφεί το 1992.

Η συμφωνία περιλαμβάνει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τον ορυκτό πλούτο.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών.

2016 10 04T113121Z 1347018973 D1BEUFAHRDAA RTRMADP 3 CLIMATECHANGE EU

REUTERS/Vincent Kessler

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οριστικοποίηση του πλαισίου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια, επικύρωσε επίσης τον στόχο για μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ο δεσμευτικός στόχος της εγχώριας μείωσης κατά τουλάχιστον 40% θα επιτευχθεί συλλογικά από την ΕΕ, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών.

Διαβάστε επίσης:

Aντίο κόσμε. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον μη αναστρέψιμη» επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Προειδοποίηση επιστημόνων: Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τους ωκεανούς

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε εικόνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ