ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από το Βελιγράδι για τα ουγγρικά σύνορα

Σερβία: Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από το Βελιγράδι για τα ουγγρικά σύνορα
REUTERS/ MARKO DJURICA

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο Βελιγράδι ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης με τα πόδια από το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση τα σύνορα με την Ουγγαρία, με σκοπό να περάσουν στην απέναντι πλευρά.

Το πλήθος των προσφύγων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για ανοικτά σύνορα, άρχισε να περπατά προς το βορρά κατά μήκος του ποταμού Σάβα που διατρέχει την πόλη. Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στη διαδρομή, οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνδρες και αγόρια 15 χρονών, σταματούσαν περιστασιακά για να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομία. "Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ζώα", έγραφε ένα πανό.

"Θα περπατήσουμε μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία. Δεν θέλουμε τη Σερβία ", δήλωσε ο Σαντάκατ Χαν, ένας Πακιστανός 20 χρονών από την Κέτα.

2016 10 04T092509Z 187905 S1BEUEZWLXAB RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS SERBIA

ΠΗΓΗ: REUTERS/ MARKO DJURICA

Στη Σερβία έχουν εγκλωβιστεί περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και αλλού. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αναζητούν καταφύγιο στις πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

2016 10 04T113930Z 400923649 LR1ECA40WDUUI RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS SERBIA

ΠΗΓΗ: REUTERS/ MARKO DJURICA

Ωστόσο, εμποδίζονται να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη από φράκτες που υψώνονται τώρα κατά μήκος των ουγγροσερβικών συνόρων. Πολλοί μετανάστες στο Βελιγράδι, οι περισσότεροι από τους οποίους κοιμούνται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, θεώρησαν πως το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στην Ουγγαρία για την αποδοχή ενός σχεδίου κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ με ποσοστώσεις, προμήνυε ένα άνοιγμα των συνόρων.

Σημειώνεται ότι μια μεγάλη ομάδα προσφύγων που έφυγαν από καταυλισμούς στο Βελιγράδι τον περασμένο μήνα έφθασαν μέχρι την πόλη Νόβι Σαντ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, απ΄όπου οδηγήθηκαν σε κέντρα υποδοχής στη σερβική πλευρά των συνόρων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ