ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016-Τιμ Κέιν vs Μάικ Πενς στη μάχη των αντιπροέδρων

Εκλογές ΗΠΑ 2016-Τιμ Κέιν vs Μάικ Πενς στη μάχη των αντιπροέδρων
Τιμ Κέιν και Μάικ Πένς, οι «άσοι» στο μανίκι των δύο υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ REUTERS/Kevin Lamarque

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνουν τα φώτα στη μάχη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όμως εξίσου «σκληρή» είναι η μάχη και σε επίπεδο αντιπροέδρων, με τους Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς να διεκδικούν το δεύτερο τη τάξει αξίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κέιν και Πενς «συστήθηκαν» στο αμερικανικό κοινό το βράδυ της Τρίτης, οπότε και «αναμετρήθηκαν» στο μεταξύ τους debate, με το μεταναστευτικό, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, αλλά και τη φοροαποφυγή του Ντόναλντ Τραμπ να αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης.

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι μόνο τυχαία δεν επέλεξαν τους συνυποψηφίους τους ενόψει της δύσκολης μάχης του Νοεμβρίου, με αμφότερους να κάνουν «ασφαλείς» επιλογές στο πλαίσιο της στρατηγικής τους που αποσκοπεί στη νίκη.

Τιμ Κέιν: Ένας... αήττητος στο πλευρό της Χίλαρι

2016 09 05T200236Z 1938026724 S1AETZPMNSAA RTRMADP 3 USA ELECTION CLINTON

REUTERS/Brian Snyder

Η Χίλαρι Κλίντον είδε στο πρόσωπο του Τιμ Κέιν-ενός πολιτικού που δεν έχει χάσει ως σήμερα εκλογική μάχη- έναν μακράς πνοής εταίρο στη διακυβέρνηση της χώρας, εκτιμώντας ότι οι δυο τους μπορούν να μεταδώσουν την αίσθηση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας, τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων.

Ο γεννημένος στην Μινεσότα Τιμ Κέιν, εκτός από δικηγόρος, είναι κι ένας έμπειρος πολιτικός, με πείρα τόσο στον διοικητικό τομέα, καθώς έχει διατελέσει κυβερνήτης και δήμαρχος, αλλά και στη νομοθετική διαδικασία στο Καπιτώλιο. Εκλέγεται από το 212 στη Βιρτζίνια, μια πολιτεία κρίσιμη για την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου.

Ο 58χρονος Κέιν-παρ ολίγον υποψήφιος αντιπρόεδρος και του Μπαράκ Ομπάμα το 2008- έχει υπάρξει κυβερνήτης της συγκεκριμένης Πολιτείας, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

2016 10 05T032105Z 1 MTZGRQECA5K1OM27 RTRFIPP 0 USA ELECTION DEBATE

REUTERS/Chris Keane

Είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και κατά των εκτρώσεων, υποστηρίζοντας παρ όλα αυτά το δικαίωμα σε αυτές, ενώ μιλά άριστα ισπανικά.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε ανακοινώσει μέσω twitter την επιλογή του αντιπροέδρου της, με τον Τιμ Κέιν να απαντά επίσης με tweet, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του.

Μάικ Πενς: Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ

2016 09 21T191551Z 1727768307 D1BEUCPZJBAA RTRMADP 3 USA ELECTION TRUMP

REUTERS/Jonathan Ernst

Ασφαλή επιλογή για την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου στο πλευρό του έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ, διαλέγοντας τον Μάικ Πενς.

Ο 57χρονος κυβερνήτης της Ιντιάνα εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην ενότητα των Ρεπουμπλικανών, τους οποίους δίχασε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Μεγαλύτερο προσόν του οι... διαφορετικές απόψεις από τον υποψήφιο πρόεδρο των ρεπουμπλικανών σε μια σειρά από θέματα, όπως ο περιορισμός της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά σε θέματα εξωτερικού εμπορίου και διεθνών εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούν πως η επιλογή του Πενς θα συσπειρώσει τις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος.

2016 10 05T032105Z 2 MTZGRQECA5JYFGZI RTRFIPP 0 USA ELECTION DEBATE

REUTERS/Jonathan Ernst

Μέλος του Κογκρέσου επί σειρά ετών, ο Μάικλ Πενς είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις των συντηρητικών και στις μεσοδυτικές πολιτείες. Αν και είχε ταχθεί υπέρ του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ για το χρίσμα, είχε δηλώσει πως θα συμμετείχε στην εκστρατεία εξ ονόματος οποιοδήποτε νικητή της εσωκομματικής διαδικασίας.

Εξέταζε δε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και για το χρίσμα, αλλά αποφάσισε να μη συμμετάσχει έπειτα από μια σειρά από ατοπήματα, όπως το ότι εμφανίστηκε να παίρνει θέση κατά των ομοφυλοφίλων, γεγονός που μείωσε τη δημοφιλία του.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τιμ Κέιν υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ είναι και επίσημα ο κυβερνήτης της Ιντιάνα

Τον κυβερνήτη της Ιντιάνα και συμπαίχτη του στο γκόλφ επέλεξε ο Τραμπ για αντιπρόεδρο

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Χίλαρι Κλίντον, από Πρώτη Κυρία, πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ ;

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας που θέλει να γίνει πλανητάρχης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ