ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η γραμμή της Μέι προκαλεί ανασφάλεια σε Έλληνες και άλλους μετανάστες

Βρετανία: Η γραμμή της Μέι προκαλεί ανασφάλεια σε Έλληνες και άλλους μετανάστες
REUTERS

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι το βασικό που αποκομίζουν οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν κι εργάζονται στη Βρετανία, από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε στο Μπέρμιγχαμ.

Η στροφή προς το κέντρο που ευαγγελίζεται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν μοιάζει να αφορά τους μετανάστες.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνεδρίου ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, Λίαμ Φοξ, χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους μετανάστες στη Βρετανία, «κύριο διαπραγματευτικό χαρτί», αρνούμενος να δώσει οποιουδήποτε είδους εγγυήσεις για την τύχη τους.

Η κυβέρνηση, είπε «θα ήθελε να καθησυχάσει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ανταποδοτικότητα των άλλων κρατών». Οποιαδήποτε άλλη στρατηγική «θα φανέρωνε ένα από μεγαλύτερα χαρτιά μας στις διαπραγματεύσεις αι δεν έχει απαραίτητα νόημα σε αυτή τη φάση» συμπλήρωσε ο Φοξ.

Οι δηλώσεις του επικρίθηκαν από πολλούς, με τον βουλευτή των Εργατικών, Τσούκα Ουμούνα να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «χοντροκομμένες» που ξεπερνούν ακόμα και τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP. Οι δηλώσεις Φοξ δεν αποτελούν κάποιο μεμονωμένο περιστατικό αλλά φαίνεται να εντάσσονται σε μια ευρύτερη ζύμωση στους κόλπους των Τόρηδων.

Την ίδια μέρα με τον Φοξ, μιλώντας στο Συνέδριο η υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ρουντ, είπε ότι οι βρετανικές εταιρείες θα πρέπει να υποχρεωθούν να αποκαλύψουν πόσους ξένους εργαζόμενους χρησιμοποιούν, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι προσλήψεις Βρετανών έναντι των ξένων. Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και από τον Σύνδεσμο Βρετανικών Βιομηχανιών που θεωρούν ότι οι κατάλογοι αυτοί θα εξελιχθούν σε «μαύρη λίστα» για τις εταιρείες, η Ρουντ επέμεινε στη θέση της. Σημειώνοντας πως ακόμα πρόκειται για υπό εξέταση σχέδιο, είπε στο BBC, πως οι βρετανικές επιχειρήσεις «έχουν ευθύνη απέναντι στο ντόπιο εργατικό δυναμικό».

Το συνεδριακό κλίμα έκλεισε με την ίδια την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, που είχε δηλώσει παλαιότερα ότι αναμένει πως θα δοθούν εγγυήσεις για την παραμονή των Ευρωπαίων εργαζομένων στη Βρετανία, να κατηγορεί στην ομιλία της στο κλείσιμο του συνεδρίου, τους πολιτικούς και σχολιαστές που νιώθουν «σαστισμένοι» από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρίσκουν τον πατριωτισμό [του κόσμου] αηδιαστικό, τις ανησυχίες του για τη μετανάστευση, παρωχημένες, τις απόψεις του για την εγκληματικότητα, μη φιλελεύθερες και την προσήλωσή του στην διασφάλιση της εργασίας του, άβολη» είπε η Μέι. Αυτή η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που φαίνεται να διαμορφώνεται δεν εκπλήσσει. Βασικός λόγος στην υπερψήφιση του Brexit ήταν για πολύ κόσμο και για μεγάλα λαϊκά στρώματα, η αντίληψη πως το μεταναστευτικό ρεύμα στη Βρετανία έχει αυξηθεί υπερβολικά απειλώντας θέσεις εργασίας και την ίδια την ταυτότητα της χώρας.

Η Μέι και η κυβέρνησή της θέλουν να δείξουν σε αυτούς τους ψηφοφόρους ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες τους. Οι Συντηρητικοί έχουν κι έναν πρόσθετο λόγο να επιδιώκουν σκλήρυνση της ρητορικής, αν όχι και της πολιτικής τους: Με το UKIP να βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης καθώς η νέα του αρχηγός παραιτήθηκε σήμερα, 18 μέρες μετά την εκλογή της, ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία για τους Τόρηδες να προσεταιριστούν τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους που είχαν διαρρεύσει στο κόμμα του Φάρατζ.

Όμηροι αυτού του πολιτικού και διπλωματικού παιχνιδιού είναι βέβαια τα δύο εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο -ανάμεσά τους και ο υπογράφων- που ξαφνικά φαίνεται να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Σημειωτέον δε, πως με το Εργατικό Κόμμα να έχει αναλωθεί σε μια εσωτερική κρίση ταυτότητας που δεν μοιάζει να έχει τέλος, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, μένει ανεξέλεγκτη και χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση να ακολουθήσει όποιον δρόμο τελικά αποφασίσει για τον τρόπο εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντιμετώπιση των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ