ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Ψηφίστηκε ομόφωνα η αυστηροποίηση νόμου για τα εγκλήματα τιμής

Πακιστάν: Ψηφίστηκε ομόφωνα η αυστηροποίηση νόμου για τα εγκλήματα τιμής
REUTERS - Mukesh Gupta

Το Πακιστάν προχώρησε σε αυστηροποίηση του νόμου για τα εγκλήματα τιμής, που κάθε χρόνο κοστίζουν την ζωή σε εκατοντάδες γυναίκες.

Το κενό στο νομικό δίκαιο της χώρας ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με τη δολοφονία της σταρλετ, Καντίλ Μπαλόχ, από τον αδελφό της για ζητήματα τιμής.

Μετά τον θάνατό της ο δολοφόνος – αδελφός δεν έδειξε τύψεις και τόνισε πως η Καντίλ συμπεριφερόταν «εντελώς απαράδεκτα».

Η δολοφονία είχε διχάσει την κοινή γνώμη, με κάποιους να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και άλλους να λένε ότι στη νεαρή άξιζε ό,τι της συνέβη.

Ο νόμος μέχρι στιγμής προέβλεπε πως ο δολοφόνος που επικαλείται ζητήματα τιμής δεν θα φυλακιζόταν αν λάμβανε την συγχώρεση της οικογένειας και κατέβαλε ένα ποσό προς αποζημίωση. Η διάταξη ήταν κατάλοιπο παλιού ισλαμικού νόμου.

Το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα με αποτέλεσμα πλέον να είναι αδύνατο σε όσους προσβάλλονται και παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους να ξεφεύγουν από τα παραθυράκια που υπήρχαν. Θα του επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση η ποινή των ισοβίων.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι «να εμποδίσει να διαπράττονται επανειλημμένα τα εγκλήματα αυτά», που «κοστίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο».

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε επιπλέον ακόμη έναν νόμο για την αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις βιασμού. Πλέον θα διεξάγεται τεστ DNA, αλλά και θα επιβάλλεται η ισόβια κάθειρξη στους κατηγορούμενους όταν το θύμα είναι ανήλικο ή άτομο με ειδικές ανάγκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ