ΚΟΣΜΟΣ

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Τα κράτη μέλη της ΕΕ να σεβαστούν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Τα κράτη μέλη της ΕΕ να σεβαστούν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων
REUTERS/Vincent Kessler

Έκκληση στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβαστούν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Επιτροπή παρουσίασε πέρυσι ένα σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, κυρίως Σύρων σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ. «Κάποια μέλη δεν το εφαρμόζουν», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

«Θα είναι η αρχή του τέλους, αν ένας ορισμένος κανόνας τον οποίο έχουμε επεξεργαστεί δημοκρατικά δεν γίνεται σεβαστός από τις χώρες μέλη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως «αν κάθε φορά που ένα κράτος μέλος δεν συμφωνεί με μια απόφαση, διοργανώνει δημοψήφισμα για να πει το αντίθετο από αυτό που λέει ο κανόνας δικαίου δεν θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε και να κυβερνήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεμελιωθεί πάνω στο δίκαιο. Με λυπεί πολύ που βλέπω σήμερα ότι κάποια κράτη μέλη ξεχωρίζουν μη σεβόμενα πια τον ευρωπαϊκό κανόνα», κατέληξε ο Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ