ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Παρακολουθείτο και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο

Spiegel: Παρακολουθείτο και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο
Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images

Και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο παρακολουθείτο από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ευρύτερων συστηματικών κατασκοπεύσεων κρατικών υπηρεσιών και διπλωματικών αποστολών χωρών φίλα προσκείμενων στην Γερμανία, αναφέρει σήμερα το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπηρεσία παρακολουθούσε τα υπουργεία Εσωτερικών των ΗΠΑ, της Δανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, αλλά και τηλεφωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα από τη λίστα της BND δεν διέφυγε ούτε ακόμη η γραμμή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξιδιωτικές οδηγίες ούτε όμως και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.

"Στη Γερμανία βρίσκονταν πολλές ξένες πρεσβείες και προξενεία στη λίστα της BND, με την παρακολούθηση ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τηλεφώνων και φαξ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, ακόμη και του Βατικανού", σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Διευκρινίζεται ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν εμπίπτουν στο Άρθρο 10 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει επικοινωνίες Γερμανών από την παρακολούθηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ