ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Έρευνες για τις επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε 140 αμάχους

Υεμένη: Έρευνες για τις επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε 140 αμάχους
REUTERS/Khaled Abdullah

Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν οι αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν το Σάββατο 140 νεκρούς πολίτες στη Σανάα, εξέφρασε η αραβική συμμαχία στην Υεμένη, η οποία είναι υπό Σουδαραβική καθοδήγηση.

«Θα οργανωθεί άμεσα έρευνα και η ομάδα των ερευνητών είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της αμερικανικής πλευράς. Οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα και στα περίχωρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά το τέλος των ερευνών», τονίζει η συμμαχία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Επίσης διευκρινίζει πως πολιτική της είναι να δίνονται στους κυβερνήτες των μαχητικών αεροσκαφών «σαφείς οδηγίες ώστε να μη γίνονται στόχοι οι πολίτες και να κάνουν τα πάντα για να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος για τη ζωή πολιτών».

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, έχουν κατηγορήσει την υπό σαουδαραβική διοίκηση συμμαχία πως ευθύνεται για την αεροπορική επιδρομή που έπληξε μία αίθουσα όπου ετελείτο επιθανάτια ολονυκτία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο πως θα θέσουν υπό «άμεση» επανεξέταση την υποστήριξή τους στη συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ