ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γάζα δεν υπάρχει κανένας πόλεμος

Στη Γάζα δεν υπάρχει κανένας πόλεμος

Παλαιστίνιοι τρέχουν να σωθούν μετά τον βομβαρδισμό κτηρίου

AP Photo/Yousef Al Zanoun

Κάθε πόλεμος έχει θύματα, ανάμεσα τους και απλούς πολίτες και το χειρότερο όλων και παιδιά. Αλλά σε έναν πόλεμο συνήθως ακούμε νέα απ’ αυτά που συμβαίνουν στο μέτωπο, για τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Καμία είδηση που έρχεται από τη Γάζα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή την εικόνα του πολέμου. Τους τελευταίους μήνες δε, είναι αμφίβολο αν υπήρξαν έστω κάποιοι πυροβολισμοί κατά των δυνάμεων του Ισραήλ. Αυτό που παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση είναι συνεχείς βομβαρδισμοί, κτήρια να γκρεμίζονται συθέμελα, νοσοκομεία να βάλλονται, δημοσιογράφοι, γιατροί, διασώστες και άμαχοι να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

Αυτές οι εικόνες και η «υπόσχεση» της ισραηλινής ηγεσίας ότι αυτές θα συνεχιστούν, ίσως ακόμα χειρότερες, είναι που δημιούργησαν αυτό το κλίμα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη. Αυτές οι εικόνες, αυτή η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι που οδήγησε ακόμα και στενούς του συμμάχους να αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Είναι οι ίδιες χώρες που την 7η Οκτωβρίου του 2023 δήλωναν ότι κατανοούν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στην επίθεση της Χαμάς.

Στη Γάζα δεν υπάρχει πλέον πόλεμος, για την ακρίβεια ήταν τόσο ανισομερής η ισχύς που μετά βίας μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς εξ αρχής ως πολεμική σύρραξη. Η μαζική καταστροφή μιας λωρίδας γης, η διάλυση κάθε υποδομής της, οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί δεν μπορούν από κανέναν νοήμονα να χαρακτηριστούν «άμυνα».

Αντιθέτως άμυνα είναι αυτό που φαίνεται να κάνει πλέον η διεθνής κοινότητα. Οι αναγνωρίσεις του Παλαιστινιακού κράτους δεν έχουν κανένα άμεσο διπλωματικό αποτέλεσμα. Είναι όμως ένα σαφές μήνυμα ότι επιχείρηση «εξαφάνιση της Παλαιστίνης» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Το επίδικο πλέον δεν είναι να σταματήσει κάποιος πόλεμος, γιατί πόλεμος πλέον δεν υπάρχει. Το στοίχημα όλων και του καθενός ξεχωριστά είναι η μάχη με τη συνείδησή του.