Μακρόν: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά απομένουν μόνο λίγες ώρες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους στις 13 Αυγούστου 2025.
Philippe Magoni, Pool via APΜια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ε3 (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), με την οποία θα αναβληθεί η επανεπιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη, είναι ακόμη εφικτή, όμως απομένουν μονάχα λίγες ώρες, δήλωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν.
«Επαφίεται στο Ιράν να ανταποκριθεί στους νόμιμους όρους που θέσαμε» ανέφερε ο Μακρόν σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Διευκρίνισε ότι οι «απαιτήσεις» των Ευρωπαίων, στις οποίες δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν είναι «η πλήρης πρόσβαση των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν», «η διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα αποθέματα εμπλουτισμένων υλικών» και «η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
«Η θέση μας είναι σαφής: το Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» επέμεινε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι επειδή η Τεχεράνη δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του 2015, η Ε3 ενεργοποίησε τη διαδικασία επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback).
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην επιστρέψουν οι κυρώσεις τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 27 Σεπτεμβρίου.
Από το βήμα του ΟΗΕ ο Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Δύσης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξακαθάρισαν ότι διαφωνούν Μακρόν-Τραμπ για το Παλαιστινιακό κράτος: Τετ α τετ συνάντηση στον ΟΗΕ
Μακρόν: Το Νόμπελ Ειρήνης να δοθεί στον Τραμπ μόνο αν σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα
Το τραγούδι της Νταϊάνα Ρος που σπάει τα chart: Τα streams αυξήθηκαν 373% μετά το Stranger Things (vids)
12:19
Αποτροπιασμός στην Αργαλαστή: Νεκρά πάνω από 10 ζώα από φόλες
12:10
Κατερίνα Μποφίλιου: Από την εγκεφαλική παράλυση, απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
12:00
Χρίστος Δήμας: «Στα 2,5 εκατ. ευρώ την ημέρα το κόστος από το άνοιγμα των διοδίων από τους αγρότες»
11:50