Βρετανία: Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος είχε ορκιστεί ο άνδρας που επιτέθηκε στη συναγωγή του Μάντσεστερ
Αστυνομικά οχήματα κοντά στην συναγωγή που έγινε η επίθεση στο Μάντσεστερ, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025.
AP Photo/Kirsty WigglesworthΟ άνδρας που επιτέθηκε στη συναγωγή του Μάντσεστερ την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Εβραίοι πιστοί, είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να δηλώσει ότι ενεργούσε εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Τετάρτη (8/10) από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Ο Τζιχάντ Αλ Σάμι, 35 ετών, Βρετανός πολίτης συριακής καταγωγής, τηλεφώνησε στην αστυνομία αφού παρέσυρε με το αυτοκίνητό του πεζούς και επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς έξω από τη συναγωγή του Χίτον Παρκ, στη συνοικία Κράμπσολ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές που επικαλούνται την αστυνομία.
Ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Αλ Σάμι επί τόπου. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικοί σκότωσαν επίσης κατά λάθος ένα από τα θύματα.
Ένας εκπρόσωπος της Αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας Βορειοδυτικής Αγγλίας είπε ότι κατά την πρώτη φάση της επίθεσης ο Αλ Σάμι τηλεφώνησε σε αστυνομικούς και ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Λόρενς Τέιλορ είπε ότι οι αρχές πίστευαν ότι ο Αλ Σάμι ενδέχεται να είχε επηρεαστεί από ακραία ισλαμιστική ιδεολογία, αλλά θα χρειαζόταν χρόνος μέχρι να εξακριβώσουν όλες τις λεπτομέρειες.
Ο δράστης δεν ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική, αν και είχε ποινικό μητρώο και πρόσφατα είχε συλληφθεί με την κατηγορία του βιασμού αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, είπε ο Τέιλορ.
Basketgate: Στο «μικροσκόπιο» περιουσιακά στοιχεία και πόθεν έσχες του Λιόλου και των άλλων πέντε
14:38
Καταγράφηκαν δύο σεισμοί μέσα σε τρία λεπτά στην Κάρπαθο
14:37
Νέες επιθέσεις των Χούθι στην Σαουδική Αραβία - Αναχαιτίστηκαν τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι
14:27
: Γαλλία: Άλλαξε η πορεία των διαδηλωτών στο Παρίσι, «θύελλα» αντιδράσεων - Μικροεπεισόδια στη Λυών
14:10