ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ELN

Κολομβία: Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ELN
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαιρετά μικρά παιδιά από την κοινότητα των ιθαγενών Μισάκ (Misak) στο προεδρικό μέγαρο Κάσα ντε Ναρίνιο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 Colombian Presidency/Handout via Reuters

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και o Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι θα αρχίσουν επίσημα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της διαδικασίας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα επί μισό αιώνα και πλέον.

«Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του ELN αποφάσισαν να αρχίσουν την 27η Οκτωβρίου στο Κίτο συζητήσεις» με σκοπό τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο μερών, η οποία αναγνώστηκε χθες βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας στο Καράκας.

Στην Μπογκοτά ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος (Juan Manuel Santos), στον οποίο δόθηκε την Παρασκευή το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, επιβεβαίωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στη χώρα του.

«Με το αντάρτικο του ELN επιδιώκαμε, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, (να αρχίσει) μια διαπραγμάτευση για να τερματιστεί η σύγκρουση και με αυτό. Και σήμερα, έχουμε μια καλή είδηση (...) προχωράμε με τον ELN. Θα υπάρξει πλήρης ειρήνη», είπε ο Σάντος σε διάγγελμά του από το προεδρικό μέγαρο Κάσα ντε Ναρίνιο (Casa de Nariño).

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάλι (Arquidiócesis de Santiago de Cali) Νταρίο Μονσάλβε (Monseñor Darío De Jesús Monsalve Mejía), ένας από τους διαμεσολαβητές μεταξύ των δύο πλευρών, γνωστοποίησε σήμερα ότι οι αρχές της Κολομβίας θα αποφυλακίσουν γκεριγέρος του ELN και ότι οι αντάρτες αυτοί θα συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις.

«Η κυβέρνηση θα απελευθερώσει ορισμένους κρατούμενους (μέλη) του ELN οι οποίοι θα ενεργήσουν ως—κάποιοι από αυτούς είναι ήδη—πρεσβευτές της ειρήνης. Θα συμμετάσχουν ασφαλώς στις διαπραγματεύσεις του Κίτο», ανέφερε ο Μονσάλβε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος συμμετείχε στις προκαταρκτικές συζητήσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης, περίπου 500 αντάρτες που ανήκουν στην οργάνωση βρίσκονται σήμερα στη φυλακή και «σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται μια ανθρωπιστική λύση», κάτι που αναμένεται να συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες, «ταυτόχρονα με την απελευθέρωση» των ομήρων που παραμένουν ακόμη στα χέρια της δεύτερης μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της χώρας μετά τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση να αποφυλακιστούν αντάρτες του ELN, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ήταν αποφασιστικής σημασίας, σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Μονσάλβε, για να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις, η επίσημη έναρξη των οποίων είχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο αλλά συνεχώς αναβαλλόταν, έπειτα από τη μυστική φάση των συνομιλιών, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014.

Ο ELN απελευθέρωσε τρεις ομήρους τις δύο τελευταίες εβδομάδες και δεσμεύθηκε να αφήσει ελεύθερους δύο ακόμη τις προσεχείς ημέρες. Ο ένας από τους τρεις ομήρους απελευθερώθηκε χθες και σύμφωνα με την καθολική εκκλησία ήταν ο Νέλσον Αλαρκόν, ο οποίος είχε απαχθεί πριν από τρεις μήνες.

Στα χέρια των ανταρτών κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι συνεχίζει να βρίσκεται ο πρώην βουλευτής Οντίν Σάντσες, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στα μέλη του ELN τον Απρίλιο, για να αφεθεί ελεύθερος ο άρρωστος αδελφός του.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο πρόεδρος Σάντος είχε αναστείλει την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο ηγετών του ELN, του Κάρλος Αρτούρο Βελάνδια και του Χεράρδο Μπερμούντες. Ταυτόχρονα, όρισε τον καθένα τους «διαχειριστή της (διαδικασίας) ειρήνης» (gestor de paz), σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την προσέγγιση με τους αντάρτες.

Η ανακοίνωση της επικείμενης έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έγινε πριν συμπληρωθεί καν μια εβδομάδα από την απόρριψη στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου της συμφωνίας ειρήνης την οποία υπέγραψαν η κυβέρνηση του Σάντος και οι FARC, έπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας.

Ο ELN, οργάνωση επηρεασμένη από την επανάσταση στην Κούβα, εκτιμάται ότι έχει ακόμη 1.500 ένοπλα μέλη, έναντι των 5.765 των FARC. Άρχισε τον Ιανουάριο του 2014 μυστικές συνομιλίες με την κυβέρνηση, πιθανόν ενθαρρυμένη από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στην Αβάνα ανάμεσα σε μια κυβερνητική αντιπροσωπεία και μια αντιπροσωπεία των FARC από τον Νοέμβριο του 2012.

Χωρίς να περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση χθες βράδυ, ο επικεφαλής των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο εξέφρασε την «μαχητική και αλληλέγγυα» υποστήριξη του ίδιου και της οργάνωσής στην ειρηνευτική διαδικασία και ευχήθηκε μέσω Twitter «καλή επιτυχία» στα δύο μέρη.

«Έχει έλθει η στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας για την επίτευξη της ειρήνης», ανέφερε η οργάνωση FARC.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος Σάντος, η κυβέρνηση του οποίου πολλαπλασιάζει τις συναντήσεις με τους υποστηρικτές του «Όχι» και παράλληλα με στελέχη των FARC στην Κούβα, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης παρά την απόρριψή τους από τους ψηφοφόρους, κάλεσε να γίνει ένας «καρποφόρος» διάλογος και αξίωσε να «μην προβάλλονται ανεφάρμοστα αιτήματα», να αποφευχθεί κάθε «κωλυσιεργία» και οι συζητήσεις να «βασιστούν σε δυο θεμελιώδεις αρχές: τον ρεαλισμό και την αλήθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ