ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι από Βρυξέλλες: «Δεν είναι αποδεκτό το σενάριο ανταλλαγής εδαφών με τη Ρωσία»

Ζελένσκι από Βρυξέλλες: «Δεν είναι αποδεκτό το σενάριο ανταλλαγής εδαφών με τη Ρωσία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι οποιοδήποτε σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης θα πρέπει να έχει ως γραμμή εκκίνησης την κατάπαυση του πυρός με τις διαπραγματεύσεις να ακολουθούν.

Ο Ζελένσκι που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε, επίσης, ότι τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά και για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών των κεφαλαίων για την εγχώρια παραγωγή όπλων, καθώς και για την αγορά ευρωπαϊκών και αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει εγχώριας παραγωγής μακράς εμβέλειας οπλικά συστήματα, με εμβέλεια έως και 3.000 χιλιομέτρων.